Piki je eden najbolj prepoznavnih otroških junakov. Foto: Mladinska knjiga
Piki je eden najbolj prepoznavnih otroških junakov. Foto: Mladinska knjiga

Čeprav je to čas velike izgube za našo družino, lahko ob tem iskreno priznamo, da nas ob tem vsaj malo tolaži veliko veselje, ki ga je s svojim delom prinesel številnim otrokom in družinam. Piki, in z njim njegov avtor, sta bila v številnih domovih in sta v sladek spanec zazibala marsikaterega otroka, so ob žalostni novici sporočili člani njegove družine.

V Angliji rojeni Hill se je v 80. letih z družino preselil v Kalifornijo, slavnega Pikija pa je ustvaril za mlajšega sina Christopherja. S prigodami prikupnega kužka so potem odraščale številne generacije otrok po vsem svetu. Prvo knjigo z dogodivščinami igrivega kužka je izdal leta 1980, potem pa je sledila serija knjig, ko se je Piki odpravil na počitnice, pa na kmetijo, praznoval je rojstni dan, se učil novih besed in še marsikaj. Po svetu je bilo prodanih več kot 60 milijonov izvodov knjig o nagajivem kužku, posneli pa so tudi serijo risank s Pikijem v glavni vlogi, poroča Independent.

"Otroci so bolj inteligentni, kot mislimo odrasli"
Hill se je pri svojem delu držal načela, da do otrok ne smemo biti nikoli pokroviteljski. Bil je prepričan, "da so otroci veliko bolj inteligentni in imajo več sloga, kot jim pripisuje večina odraslih." Kot je dejal, je želel skozi svoje knjige otrokom omogočiti izkušnje, ki jih sami ne morejo izkusiti, a so dovolj enostavne, da jih razumejo brez težav. "Verjamem, da so vsi otroci do neke mere ustvarjalni, in to ustvarjalnost pri njih moramo spodbujati in negovati. Knjige o Pikiju ponujajo ravno to spodbudo."