Že prvi dan so Američani pokupili več kot 4 milijone 6. knjige o čarovniku. Foto: EPA
Že prvi dan so Američani pokupili več kot 4 milijone 6. knjige o čarovniku. Foto: EPA
J. K. Rowling
Rowlingovi čas in energijo jemljejo bolni otroci. Foto: EPA

Že prvi dan so bralci iz knjigarn odnesli 4,1 milijona izvodov knjige Harry Potter in princ nečiste krvi. Svoj vpliv je ponovno dokazala Oprah, ki je v knjižnem klubu predlagala knjigo A Million Little Pieces. Bralci so pokupili 1,77 milijonov izvodov spominov, ki jih je napisal James Frey. V nasprotju z Veliko Britanijo, kjer mesta od 2. do 5. zasedajo dela Dana Browna, se ta na ameriški lestvici prodajanosti pojavi šele na 5. mestu, kjer je Da Vincijeva šifra, Angeli in demoni pa so osmi.

Američane zanimajo raznovrstne teme
Spomini Jamesa Freya so tokrat izšli v izdaji z mehkimi platnicami, v trdi vezavi pa že leta 2003, ko so Američani prvič brali o tem, kako se je avtor boril proti zasvojenosti z alkoholom in drogami. Na tretje mesto so bralci uvrstili roman The Kite Runner, v katerem Khaled Hosseini piše o odraščanju nekega afganistanskega dečka, na četrto pa v romanu 1776 popisano zgodovino ameriške vojne, ki se je je lotil David McCullough.

Rowlingova si želi čim manj izgubljenih zapiskov
Avtorica najbolje prodajane knjige v ZDA, Veliki Britaniji in številnih drugih državah po svetu pa je v svojem spletnem dnevniku pisala tudi o željah za novo leto. Iz delovne sobe želi spraviti vso navlako, ki se je nabrala v njej, poleg tega pa si želi tudi, da ne bi izgubila več nobenega zvezka, v katerega si zapisuje ideje, ki jo prešinjajo.

Ideje, ki morajo zoreti
"Po nekaj zbeganih tednih sem končno našla izgubljeni zvezek. Kot vedno, ko založim take stvari, sem se spominjala, da je bilo v njem toliko bistvenih zapiskov in briljantnih idej, da se jih nikoli ne bom mogla spet spomniti, in vsa naslednja knjiga bo precej bolj revna, če zvezka spet ne najdem. Ko omenjeni zvezek spet leži ob moji mizi, vidim, da je v njem le nekaj zlatih zrn med samimi popolno neuporabnimi stvarmi," je samokritično zapisala avtorica, ki se namerava pisanja sedme knjige o Harryju Potterju lotiti takoj, ko nihče od njenih treh otrok ne bo bolan.