Roman Mojster in Margareta je bil že večkrat prirejen za odrske deske. Leta 2013 ga je - v režiji Janusza Kice - gostila Drama SNG Maribor. Foto: Tiberiu Marta/SNG Maribor
Roman Mojster in Margareta je bil že večkrat prirejen za odrske deske. Leta 2013 ga je - v režiji Janusza Kice - gostila Drama SNG Maribor. Foto: Tiberiu Marta/SNG Maribor
Mihail Bulgakov
Leta 1930 je Bulgakov v pismu Stalina prosil za dovoljenje za izselitev in diktator je v telefonskem klicu njegovo prošnjo osebno zavrnil. Oblast ga je prav tako zavrnila v njegovi želji, da bi delal v gledališču in da bi lahko obiskal svojo družino v tujini. Foto: Wikipedia
Mojster in Margareta
Roman Mihaila Bulgakova (1891-1940) je izšel šele četrt stoletja po avtorjevi smrti in takoj se je izkazalo, da gre za resnično mojstrovino. Po razmeroma hitrem prevodu v številne jezike je navdušil tako zaradi vsebinskih momentov kot zaradi formalnih odlik in drznosti. Foto: Mladinska knjiga

Dramatik, pripovednik in zdravnik Mihail Bulgakov je svoj čas razumel zunaj propagandnih okvirov politike in se zavedal "inferna realnega socializma". V satiričnem romanu Mojster in Margareta, s katerim se je v prvi polovici 20. stoletja zapisal v vrh svetovne literature, je nazorno prikazal, da gre v vseh obdobjih človeštva za faustovsko igro med politiko in umetnostjo.

"Če nam torej uspe mojstrovino Bulgakova prebirati skozi identifikacijo z Moskvo tridesetih in če prestopimo na vlak bralne počasnosti, bomo lahko hkrati občudovali političnost dela, uživali v besednem slogu pripovedovanja in se še preklemansko dobro zabavali ob cinizma in sarkazma polnem humorju," je pred 13 leti, ko je izšel nov prevod Mojstra in Margarete, v recenziji zapisal Bernard Nežmah.

Bulgakov je v številnih svojih delih kritiziral in ironiziral politični sistem, zato so nekatera izšla s precejšnjim časovnim zamikom.

V času življenja je bil Bulgakov najbolj znan po svojih igrah, ki jih je pisal za moskovsko Umetniško gledališče Konstantina Stanislavskega.

Roman Mojster in Margareta se še danes uvršča med najbolj priljubljena dela med ruskimi bralci, pogosto doživi tudi dramatizacijo. Leta 2013 je predstavo za SNG Drama Maribor režiral Janusz Kica.

Kot velja za preostala dela Bulgakova, tudi v Mojstru in Margareti pisatelj razmišlja o tem, da posameznik, zavezan etičnemu kodeksu delati dobro, ni dolžen za vsako ceno uresničevati svojega poslanstva v širšem družbenem kontekstu.

V pripovedi spoznamo urednika umetnostnega časopisa Berlioza, ki se s pesnikom Brezdomnim pomenkuje o izmišljenem mitu, spletenem okrog Jezusa Kristusa. V svoji ateistični tezi oporeka Satanu v podobi profesorja Wolanda, ki pravi, da je Jezus živel tako zagotovo, kot bo Berlioz zagotovo še danes ob glavo. Ko se prerokba uresniči, se Brezdomni poda po sledeh Wolanda in njegovih pomočnikov, vendar se mu vsi izmuznejo.

Margareta na čarovniškem balu
Strpajo ga v psihiatrično bolnišnico, kamor se je pred preganjanji zatekel Mojster, avtor romana o Pilatovem srečanju s Kristusom. V resničnem svetu je zapustil svojo ljubo Margareto, ki v želji, da se z Mojstrom spet sreča, sprejme Satanovo povabilo, da bo gostiteljica na njegovem plesu čarovnic. Ker se Margareta izkaže v vlogi čarovniške gostiteljice, ji bo Woland izpolnil željo, in ker rokopisi ne gorijo, Mojstru vrne njegov izgubljeni roman in ljubimcema omogoči, da zaživita novo življenje.