Priznani leonardist Alessandro Vezzosi je knjigo pripravljal več kot 15 let, obiskoval je arhive po Evropi, gradiva pa zbiral na štirih celinah. Projekt takšnih razsežnosti ne bi bil mogoč brez izjemne podpore italijanskega ministrstva za kulturo. Foto: BoBo
Priznani leonardist Alessandro Vezzosi je knjigo pripravljal več kot 15 let, obiskoval je arhive po Evropi, gradiva pa zbiral na štirih celinah. Projekt takšnih razsežnosti ne bi bil mogoč brez izjemne podpore italijanskega ministrstva za kulturo. Foto: BoBo
Leonardo
Med zanimivostmi iz da Vincijevega življenja so sodelujoči na predstavitvi knjige Neskončni Leonardo omenili, da je bil levoročen, zanj pa je bila med drugim značilna zrcalna pisava, saj je pisal z desne proti levi. Knjiga razbija marsikateri mit o njem, bralca pa popelje tudi v Slovenijo. Po besedah urednika knjige Tineta Logarja si je Leonardo "verjetno namakal noge v Soči", saj je preučil današnje obmejno območje ter pripravil načrt za obrambo Benečije pred Turki. Foto: EPA
Prestižna knjiga o Leonardu da Vinciju

Unikatna monografija avtorjev Alessandra Vezzosija in Agnese Sabato, ki je izšla v 500 izvodih, do zdaj najbolj celostno in razkošno predstavlja genija, ki si je že pred pol tisočletja zamislil med drugim tudi helikopter, podmornico, hidravliko, avtomobil in tank.

Po Leonardu - Michelangelo
V Mestnem muzeju Ljubljana, kjer je Mladinska knjiga predstavila obsežno delo o Leonardu da Vinciju, je urednik knjige Tine Logar povedal, da je bilo tovrstne izdaje mogoče občudovati le na sejmih v tujini. Monografija Neskončni Leonardo sega na področje knjig kot umetniških izdelkov tudi z vidika izdelave, hkrati pa ta trenutek predstavlja verjetno "zadnjo besedo" na področju leonardistike, je dejal Logar.

Slovenski založnik je knjigo, ki stane 3.300 evrov, pripravljal dve leti, nastajala je tako v Sloveniji kot v Italiji. "Ostalo je še približno 40 izvodov, preostale so že kupili bibliofili," je razložil Logar in že napovedal naslednji prestižni projekt, predviden za leto 2013 - knjigo o Michelangelu.
Deloval je na več kot 20 področjih znanosti
Po besedah filozofa in sociologa Igorja Škamperleta Leonardo sodi v vrh genialnih renesančnih posameznikov, kot sta še Michelangelo in Rafael. Sodobne študije so pokazale, da je bil njegov prispevek k znanosti manjši, kot so domnevali, vseeno pa so njegovi načrti, konstrukcije, skice po Škamperletovih besedah izjemne.

Leonardo si je med drugim zamislil helikopter, podmornico, hidravliko, avtomobil, tank in kolo, začrtal anatomijo človeka, bil je tudi predhodnik geologije. Prevajalka knjige Neskončni Leonardo Irena Trenc Frelih je povedala, da je da Vinci deloval na več kot dvajsetih znanstvenih področjih, saj takrat še ni bilo ločnic med znanostjo, tehniko in umetnostjo, kot jih poznamo danes.

Iz računsko-trgovske šole v delavnico
Da Vinci je prepletal lepo in uporabno obrt, umetnost, ki je želela spoznati resnico, matematiko in še bi lahko naštevali, je Leonardovo vsestranskost opisal Škamperle. Bil je samouk, "otrok renesanse" z igrivim značajem in izjemno radovednostjo: ni obiskoval humanističnih šol, kjer bi se učil leporečja, hodil je v računsko-trgovsko šolo, potem pa v delavnico, je pojasnila Trenc Frelihova.

Po Logarjevih besedah je tudi proces odkrivanja Leonardovega dela in življenja neskončen. Knjiga med drugim prinaša oštevilčeno serigrafijo risbe Poročni portret mlade dame, njegovo novoodkrito delo iz leta 1487, ki so ga da Vinciju pripisali šele leta 2008. Kompletu s knjigo je priložen tudi kovanec, ki so ga skovali s strojem po Leonardovem načrtu.

Prestižna knjiga o Leonardu da Vinciju