Nikoli objavljen rokopis vsebuje spomine na mladost, pripovedi o ljudeh, ki jih je srečal, in eseje na različne teme. Foto: EPA
Nikoli objavljen rokopis vsebuje spomine na mladost, pripovedi o ljudeh, ki jih je srečal, in eseje na različne teme. Foto: EPA

Delo A Family Sketch (Črtica o družini) je slavni ameriški pisatelj napisal kmalu za tem, ko je leta 1896 za posledicami meningitisa umrla njegova hči Olivia "Susy" Clemens, stara 24 let. "Bila je skladišče občutkov," je zapisal, "vseh odtenkov energije". Olive je pisatelju služila kot navdih pri pisanju zgodb Joan of Arc (Ivana Orleanska) in A Horse’s Tale (Zgodba konja) ... "Vse na njej je bilo intenzivno - njen značaj ni bil le poln sijaja, topline, ampak tudi ognja, ki se porablja," je nekoč zapisal o njej.
Rokopis, v katerem se je dotaknil tudi svojega otroštva in ga pogosto imenujejo za izgubljeno poglavje njegove avtobiografije, je bil ocenjen med 120.000 in 160.000 dolarjev. Ceno so dvigovali štirje ponudniki. Na koncu pa je najvišjo ceno ponudil neznani kupec iz New Yorka. V dražbeni hiši Sotheby's so prodali še približno 200 izvirnih pisem, fotografij in različni zapisov s podpisom Marka Twaina.
Twainovo življenje prvič v celoti in brez cenzure
V Berkeleyju nameščena Univerza v Kaliforniji namerava še letos prvič v celoti izdati necenzurirano avtobiografijo v celoti. Prvi trije volumni naj bi izšli novembra, z njimi pa naj bi proslavili 175-letnico rojstva tega ameriškega pripovednika.
Mark Twain se je rodil novembra 1839 kot Samuel Langhorne Clemens. Njegovi knjigi Prigode Toma Sawyerja in Prigode Huckleberryja Finna sodita med temeljna dela ameriške literature. Ameriški pisatelj je umrl 21. aprila leta 1910 v starosti 74 let.