V časa svojega življenja je Alfred Nobel (1833-1896) izdal 350 patentov in do svoje smrti ustanovil 90 tovarn za oboroževanje kljub svojemu prepričanju o pacifizmu. Foto: Wikipedia
V časa svojega življenja je Alfred Nobel (1833-1896) izdal 350 patentov in do svoje smrti ustanovil 90 tovarn za oboroževanje kljub svojemu prepričanju o pacifizmu. Foto: Wikipedia
Haruki Murakami
Za nekatere avtorje, kot so britanska romanopisca Joyce Carol Oates in Philip Roth ter japonski pisatelj Haruki Murakami (na sliki), se pogosto govori, da so na ožjem seznamu. Foto: Reuters

Imena za Nobelovo nagrado za literaturo lahko predlaga širok krog ljudi - od nekdanjih dobitnikov, članov švedske akademije, vodij nacionalnih literarnih združenj do literarnih akademikov z vsega sveta.

Na seznamu trenutno skoraj 200 kandidatov za oktobrsko podelitev nagrade, od teh jih je 36 nominiranih prvič. Do aprila jih bo ostalo le še od 20 do 25, v maju pa bodo seznam skrajšali na pet imen.

Švedska akademija sporoča ...
"Nekateri predlagatelji nominirancev javnosti radi posredujejo informacije o izbrancih," je na svojem blogu zapisal sekretar švedske akademije Peter Englund. "To je resna kršitev pravil," je dodal in pojasnil, da v prihodnosti obstaja možnost, da te kandidate posledično izločijo.

Englund je namignil, da bi v ozadju vsakega razkritega imena lahko bil določen interes: "Včasih se pojavljajo domneve o namerah razkritja nominirancev, ki bi si tako zagotovili naziv večkratnega nominiranca za nagrado." O konkretnih primerih kršitev pa ni želel spregovoriti.

Dinamit in pacifizem
Z namenom promocije švedske literature je kralj Gustav III. švedsko akademijo ustanovil že leta 1786, Nobelovo nagrado za književnost pa podeljujejo od 1901. Nagrade je v svoji oporoki predvidel Alfred Nobel, švedski industrialec in izumitelj dinamita, in v ta namen zapustil večino svojega premoženja.

Švedsko akademijo sestavlja petčlanski Nobelov komite, izvoljen izmed članov za tri leta, medtem ko je članstvo v akademiji dosmrtno. Nobelov komite skrbi za izbor kandidatov za nagrado, švedska akademija pa za izbiro nagrajencev.

Nagrade upravlja zasebna ustanova Nobelov sklad, ki organizira podelitev, za izbor nagrajencev pa skrbijo od sklada neodvisne ustanove. Posamezna nagrada je vredna okoli 870.000 evrov.