Zbirka First folio (Prvi folio) vsebuje 36 od 38 znanih Shakespearovih dram in je prva zbirka njegovih zbranih del. Foto: Reuters
Zbirka First folio (Prvi folio) vsebuje 36 od 38 znanih Shakespearovih dram in je prva zbirka njegovih zbranih del. Foto: Reuters
Mount Stuart
Odkritje v neogotski graščini Mount Stuart, ki je v lasti linije markizov Buta, je število znanih izvodov Prvega folia dvignilo na 234. Foto: Reuters

Prvi folio dandanes najpogosteje vidimo v stekleni vitrini. Ta primerek pa lepo pokaže, da so ljudje knjigo res uporabljali, uživali ob njej, kracali po robovih, zlili vino po njej ali pa je nanjo skočila domača mačka.

Emma Smith (Univerza v Oxfordu)
Leta 2006 so izvod Shakespearjevega Prvega folia prodali za 2,5 milijona funtov (3,1 milijona evrov). Foto: Reuters

V graščini Mount Stuart odkriti izvod folia Komedije, zgodovinske drame in tragedije (1623) je del zbirke Bute, ki velja za eno najpomembnejših britanskih zasebnih zbirk umetnin in starin. Odkriti izvod je po prvih ocenah vreden nekje med 2,5 in tremi milijoni evrov, a ga lastniki ne nameravajo prodati.

Avtentičnost je že potrjena
Pristnost najdbe je potrdila poznavalka dela Williama Shakespearja Emma Smith z Oxfordske univerze. Delo v treh zvezkih je bilo po njenih besedah nekdaj v lasti založnika Isaaca Reeda (1742-1807); v knjigi so namreč zabeležke, zapisane z njegovo roko.

Ob novici, da so v graščini Mount Stuart še našli enega izvodov Prvega folia, jo je - po lastnem priznanju - obšel dvom, pozneje pa so jo izvor zvezkov, vodni žigi in posebnosti besedila prepričali, da ima pred seboj res izvirnik. "Vodje zbirke so stopili v stik z menoj, češ da verjamejo, da imajo v lasti izvod Prvega folia. Ja, seveda ga imate, sem si mislila - ampak izkazalo se je, da so imeli prav."

Posebnosti škotskega primerka
V kozjo kožo vezani Prvi folio je nenavaden, saj je zvezan v tri zvezke, vmes je veliko praznih strani, namenjenih ilustracijam. Prvi folio je praviloma namreč ena sama, debela knjiga, ki jo je treba brati sede za mizo - kopija iz Buta pa je bila na neki točki v preteklosti zaradi lažje uporabe razdeljena na tri zvezke, po eno za komedije, tragedije in zgodovinske igre.

"To je knjiga, s katero se lahko usedeš pred kamin in v njej uživaš," je navdušena Smithova. "Prvi folio dandanes najpogosteje vidimo v stekleni vitrini. Ta primerek pa lepo pokaže, da so ljudje knjigo res uporabljali, uživali ob njej, kracali po robovih, polivali vino po njej ali pa je nanjo skočila domača mačka."

Javnosti bo v graščini Mount Stuart dostopen od oktobra dalje. Velika večina do zdaj znanih izvodov folia je shranjena v knjižnicah, kjer imajo dostop do njih samo akademiki.

Po besedah Alice Martin iz graščine predstavlja odkritje le vrh ledene gore, saj je na posestvu še veliko neraziskanega gradiva.

Prvi folio je zbirka skoraj vseh znanih Shakespearjevih dram (manjkata samo dve) in prva zbirka njegovih zbranih del. Natisnili so jo leta 1623, sedem let po smrti angleškega barda, uredila pa sta jo njegova prijatelja in igralca John Heminges in Henry Condell, zaradi česar jima literarna zgodovina pripisuje zasluge za ohranitev Shakespearjeve dediščine. First folio (Prvi folio) je edini vir 18 dramatikovih iger, vključno z Macbethom. Domnevajo, da je zbirka izšla v 800 izvodih. Druga izdaja Shakespearjevih del v formatu folio, t. i. Drugi folio je izšel leta 1632.

Vsaka najdba (lahko) skriva nove podrobnosti
Novi izvodi Prvega folia se najdejo približno enkrat na desetletje in strokovnjaki se naglo zaženejo v preverjanje detajlov, ki v vsakem izvodu kaj novega povedo o Shakespearjevih namerah. Pravkar najdena izdaja obsega nekaj opomb, za katere upajo, da bi lahko razjasnile, kako so igre izvajali v njegovem času.

Prvi folio dandanes najpogosteje vidimo v stekleni vitrini. Ta primerek pa lepo pokaže, da so ljudje knjigo res uporabljali, uživali ob njej, kracali po robovih, zlili vino po njej ali pa je nanjo skočila domača mačka.

Emma Smith (Univerza v Oxfordu)