Knjiga, ki bo v precep vzela predvsem deset let po izidu Satanskih stihov in razglasitvi fatve, bo, napoveduje Rushdie, 'odgovorila na vsa tista vprašanja, ki mi jih vedno zastavljajo'. 'Mislim, da je zanimiva zgodba, in na meni je, da jo povem.' Foto:
Knjiga, ki bo v precep vzela predvsem deset let po izidu Satanskih stihov in razglasitvi fatve, bo, napoveduje Rushdie, 'odgovorila na vsa tista vprašanja, ki mi jih vedno zastavljajo'. 'Mislim, da je zanimiva zgodba, in na meni je, da jo povem.' Foto:

Dolgo časa sem čakal, da bom napisal to knjigo, da bom na kaj takega pripravljen. Zdaj sem pripravljen.

Salman Rushdie
Ko je leta 2008 izšel Rushdiejev roman The Enchantress of Florence (Čarovnica iz Firenc), hvalnica ustvarjalni in uničujoči moči ženske lepote, so v naslovni junakinji, lepotici, v katero se moški na prvi pogled slepo zaljubljajo, mnogi videli portret Padme Lakshmi, od katere se je Rushidie leto predtem ločil in ki jo je nekoč opisal kot 'absurdno lepo'. Sam je trdil, da je imel osnutek za knjigo že prej, da pa se je bilo po ločitvi sestaviti in dokončati pisanje 'ena najtežjih stvari, kar jih je moral v življenju narediti'. Foto: EPA

Random House, ki je Rushdiejeva matična založba že vrsto let, bo avtobiografijo, ki je za zdaj načrtovana "enkrat v letu 2012", istočasno izdala v 17 državah, treh jezikih (angleščini, španščini in nemščini) in treh formatih (kot knjigo, e-knjigo in avdioknjigo).
Salman Rushdie, dobitnik "bookerja vseh bookerjev" (trikratni nagrajenec je ob 40-letnici nagrade dobil še priznanje za najboljšega v štirih desetletjih), velja za eno najuglednejših pisateljskih imen 20. stoletja, zunaj strogo literarnih krogov pa je britansko-indijski pisatelj znan seveda predvsem po fatvi, zaradi katere se je moral več kot deset let skrivati pred izvrševalci smrtnega naloga ajatole Homeinija. "Fatva proti Rushdieju je bila dogodek, ki je pravzaprav napovedal sodobni spor med fundamentalistično religijo in razsvetljenskimi vrednotami, ki tako zelo določa današnji svet," je o epohalnem pomenu tudi komercialno najuspešnejšega Rushdiejevega romana Satanski stihi (1988), alegoričnega opisa kozmične bitke med nebom in zemljo, zapisal The Guardian.

Čas je zrel
Prvi "napovednik" knjige obljublja, da nas čaka popis Rushdiejevega javnega in zasebnega življenja; pripoved o tem, kako je kot "outsider" doživljal šolanje na Camebridgeu, kako se je razvijal kot pisatelj, kako se je spopadal z vlogama očeta in moža ter, seveda, kako je prestajal leta neposredno po tem, ko je bila na njegovo glavo razpisana fatva. "Dolgo časa sem čakal, da bom napisal to knjigo, da bom na kaj takega pripravljen. Zdaj sem pripravljen," je o projektu povedal Rushdie sam.

Kakor koli že, branje bo tako za oboževalce kot kritike pisatelja zanimivo že zato, ker je možak od nekdaj slovel kot goreč varuh svoje zasebnosti - pa čeprav je vedno imel za pisatelja nenavadno zvezdniški status in bil (predvsem zaradi niza mlajših, brez izjeme zelo privlačnih žensk, s katerimi so ga povezovali) redno predmet raznih družabnih kronik in tračarskih kolumen. Prav te že zdaj ugibajo, kako veliko vlogo (če sploh) bo v spominih imela njegova četrta (in najnovejša nekdanja) žena, nekdanja manekenka in z emmyjem nagrajena voditeljica oddaje Top Chef, Padma Lakshmi.

Salman Rushdie je sicer pravkar izdal knjigo Luka and the Fire of Life (Luka in ogenj življenja), nadaljevanje otroške knjige Haroun and the Sea of Stories (Harun in morje zgodb). Z idejo o pisanju zgodbe o najtežavnejšem delu svojega življenja se sicer (na glas) poigrava vse od lanskega leta, ko je minilo 20 let od izreka fatve.

Življenje oziranja čez ramo
Besede, ki so Rushdieja pognale v skrivališče, je ajatola Homeini izrekel 14. februarja 1989, že marca pa je sledila prekinitev diplomatskih odnosov med Iranom in Veliko Britanijo, ki je Rushdieja tudi skrivala in ga - natančneje rečeno, je to storila britanska kraljica - leta 2007 povišala v viteza (mimogrede, Rushdie, ki se nikoli ni bal kontroverznih izjav, je še pred kratkim britansko monarhijo in njene tradicije razglasil za 'arhaično, neumno britansko bizarnost'). Iranski ortodoksneži Rushdieju menda še vedno ne pustijo popolnoma mirno spati: še letos je povedal, da vsako leto znova iz Irana dobiva kar 'najbolj nenavadne' voščilnice za valentinovo ...

Dolgo časa sem čakal, da bom napisal to knjigo, da bom na kaj takega pripravljen. Zdaj sem pripravljen.

Salman Rushdie