Aleksander Bivšev je v intervjuju pred nekaj leti zavrnil možnost politične kariere, napovedal pa je, da se bo še naprej udejstvoval v javnem življenju.
Aleksander Bivšev je v intervjuju pred nekaj leti zavrnil možnost politične kariere, napovedal pa je, da se bo še naprej udejstvoval v javnem življenju. "Jemljem si pravico, da pišem in govorim stvari, ki se mi zdijo nujne in pomembne za državo, pa čeprav so navzkriž z veliko večino in uradno politiko partije in vlade. Nova sojenja me ne morejo odvrniti od začrtane poti." Foto: Youtube/zajem zaslona

Obvestilo, objavljeno na spletni strani sodišča, potrjuje, da je bil Bivšev v torek obsojen zaradi "javnih pozivov k terorizmu" in širjenja "lažnih informacij o ruski vojski". Ta dva zakona rusko pravosodje v zadnjih dveh letih pogosto uporablja proti Rusom, ki se javno izrekajo proti vojni.

V obvestilu ni navedena dolžina zaporne kazni, je pa Aleksander Bivšev v pismu, ki ga je poslal ruski aktivistki Anastaziji Ševčenki, ki trenutno živi v Litvi, sporočil, da so mu odredili sedem let zapora.

"Odločili so se, da me dokončno utišajo"
V pismu, ki ga povzema tiskovna agencija Reuters, navaja še, da se kazen navezuje na pesem, ki jo je na Facebooku objavil leta 2022, po napadu na Ukrajino; takrat je objavi dodal tudi posnetek porušenega predmestja Kijeva, kjer se je rodila njegova teta.

Štirivrstičnica z naslovom "Ruskim oficirjem ali Retorično vprašanje" se začne z verzom (v prostem prevodu): "Proti Ukrajini letijo rakete", konča pa s pozivom ruski vojski, naj "poišče svojega Stauffenberga", kar je referenca na nesojenega Hitlerjevega atentatorja. Ta verz so oblasti interpretirale kot "poziv h kovanju zarote proti predsedniku Rusije, V. V. Putinu", kot v pismu povzame Bivšev. "Zato so se odločili, da me dokončno utišajo," zapiše.

51-letni Aleksander Bivšev, ki živi v mestu Kromi, približno 400 kilometrov jugozahodno od Moskve, že zadnjih deset let objavlja protivojno poezijo. Leta 2015 je zaradi pesmi Ukrajinskim domoljubom, v kateri je izrazil nasprotovanje ruski priključitvi Krima, izgubil svojo službo (bil je učitelj nemščine) in bil obsojen na 300 ur družbeno koristnega dela. Proti njemu so obtožnico vložili vsaj šestkrat; nazadnje je bil aretiran februarja lani.

Aleksander Bivšev je na zatožni klopi sedel že leta 2015. Foto: Youtube/zajem zaslona
Aleksander Bivšev je na zatožni klopi sedel že leta 2015. Foto: Youtube/zajem zaslona

V intervjuju leta 2018 je Bivšev posvaril, da Rusijo čakajo turbulentni časi, in pri tem parafraziral ruskega velikana Aleksandra Solženicina: "Ura komunizma je nehala biti, ampak naj nas ne zdrobijo njeni okruški."

Vrnitev metod iz sovjetske dobe
Že od začetka "vojaške operacije v Ukrajini", kot vojni rečejo v Rusiji, Moskva izvaja hudo represijo nad disidenti – cenzuro so mnogi že primerjali z represijo v sovjetskih časih. Sovjetska zveza in tudi ruski imperij pred njo sta imela namreč dolgo tradicijo cenzure in represije pisateljev, ki so se pogosto znašli v vlogi disidentov. Slovitega pesnika Aleksandra Puškina je denimo – zaradi njegove Hvalnice svobodi – izgnal car Aleksander I. Sovjetski pisatelj judovskega rodu Josif Brodski je bil v sedemdesetih letih prisiljen emigrirati v ZDA in tako naprej.

Septembra 2022 so v Moskvi aretirali tri pesnike, ki so na javnem trgu recitirali kritične pesmi o vojni v Ukrajini; vsi so dobili od štiri- do sedemletne zaporne kazni.