V centru Jane Austen v britanskem mestu Bath so nad voščeno lutko navdušeni. Foto: YouTube
V centru Jane Austen v britanskem mestu Bath so nad voščeno lutko navdušeni. Foto: YouTube

Pri izdelavi voščene lutke so si pomagali s forenziko in pričevanji sodobnikov Austenove, forenzična umetnica Melissa Dring pa je za izdelavo potrebovala kar tri leta.

Dringova je kot osnovo uporabila skico Austenove, ki jo je narisala njena sestra Cassandra leta 1810. Pomagala si je še s pričevanji ljudi, ki so avtorico poznali, kot sta njena nečak James Edward Austen-Leigh in nečakinja Caroline Austen.

James Edward je teto opisal kot zelo privlačno: "Bila je kar visoka in suha, njen korak je bil lahen in odločen, njena celotna pojava pa je pričala o zdravju in živahnosti." Njegova sestra Caroline pa je dejala, da je bil obraz Austenove prvi, za katerega se spomni, da je bil lep. "Njen obraz je bil bolj okrogel kot pa dolg - barva njene kože je bila svetla, a ne roza," je med drugim zapisala.

"Na Cassandrinem portretu se zdi, kot da je jedla limone. Ima nekoliko kiselkast izraz, a iz vseh pričevanj vemo, da je bila Jane Auste živahna, zelo zabavna in celo rahlo navihana," je za BBC povedala Dringova. "Bila je iz velike družine in vsi so imeli dolg nos, živahne rjave oči in kodraste rjave lase," je še dodala.

V spodnjem posnetku si lahko ogledate, kako je lutka nastajala.