Film Otroci polnoči so v Indiji začeli predvajati v petek, pred nekaj tedni pa ga je Rushdie brez incidentov predstavil v New Delhiju. Foto: EPA
Film Otroci polnoči so v Indiji začeli predvajati v petek, pred nekaj tedni pa ga je Rushdie brez incidentov predstavil v New Delhiju. Foto: EPA

"Preprosto dejstvo je, da je vrhovni minister Mamata Banerjee naročil, naj preprečijo moj prihod," je Rushide zapisal na Twitterju. Pisatelj bi moral v omenjenem indijskem velemestu predstaviti film Otroči polnoči, ki je nastal po njegovi odmevni knjigi iz leta 1981, za katero je dobil tudi prestižno književno nagrado booker.

Sir Salman naj bi se udeležil literarnega večera na knjižnem sejmu skupaj z režiserjem Deepo Mehto in igralcem Rahulom Bosejem, a so mu dan pred odhodom od doma sporočili, da mu policija ne bo dovolila vstopa v mesto. "Povedali so mi, da bi me, če bi vseeno prispel, takoj poslali nazaj z naslednjim letalom. Rekli so mi tudi, da je to ukaz vrhovnega ministra," je po poročanju BBC-ja povedal Rushdie.

Ajatola nad Rushdiejem izrekel fatvo
Pisatelj, ki se je rodil leta 1947 v Mumbaju, živi in dela v Veliki Britaniji. V Indiji velja za kontroverzno osebnost, njegova knjiga Satanski stihi, zaradi katere si je leta 1988 nakopal srd islamskega sveta, ostaja tam prepovedana. Večkrat so mu grozili s smrtjo, iranski ajatola Homeini je nad njim leta 1989 izrekel fatvo: smrtno obsodbo.

Lani je Rushdie odpovedal udeležbo na literarnem festivalu v Džaiourju, potem ko so mu grozili s smrtjo. Dovolili mu niso niti nagovoriti občinstva prek videa, saj so protestniki napovedali vdor v prizorišče.

Leta 2007 je kraljica Elizabeta II. Rushdieju podelila viteški naslov za njegove književne prispevke.