Mafija v italijansko državno blagajno na leto prelije več milijard evrov, zato je pomemben gospodarski dejavnik, med drugim razkriva Saviano. Foto: EPA
Mafija v italijansko državno blagajno na leto prelije več milijard evrov, zato je pomemben gospodarski dejavnik, med drugim razkriva Saviano. Foto: EPA

"Gospodarska kriza je bila navsezadnje darilo mafiji," je Saviano dejal v Münchnu, kjer so mu izročili nagrado brata in sestre Scholl.

Živi pod policijsko zaščito
Komaj 30-letni Saviano je v knjigah Gomorra in Nasprotje smrti razgrnil kriminalne posle mafije. Živi pod policijsko zaščito. Saviano je z ogromnim pogumom spregovoril o zadevah, o katerih se nihče ne upa izrekati, je žirija za nagrado utemeljila svojo odločitev. Nagrada znaša 10.000 evrov, vsako leto jo podeljujeta bavarska deželna zveza Borznega združenja nemških knjigotržcev in mesto München.

Nagrada spominja na pogumna študenta Hansa in Sophie Scholl, ki sta odpor proti terorju nacionalsocialističnih oblasti leta 1943 v Münchnu plačala z življenjem. Nagrado so že prejeli Jürgen Habermas, Christa Wolf in umorjena novinarka Ana Politkovska.

Mafija ni več obrobna tema
"V Italiji je gospodarstvo, kar se tiče mafije, najpomembnejša stvar," je Saviano povedal pred uradno slovesnostjo. Celo državne ustanove pogosto priznavajo, da italijanska država letno obrne za 100 milijard denarja, ki izhaja iz mafijskih poslov. V času gospodarske krize so ti prihodki postali še bolj nujno potrebni.

To, da so nagrado podelili njemu, pa se mu zdi dober znak, da mafija ni več obrobna tema. "To me navdaja z velikim upanjem," je dejal Saviano, ki se mu zdi dobro, če bi po vsej Evropi sprejeli enotno zakonodajo za boj proti mafiji.