Foto:
Foto:
Notranja podoba novega leksikona.

Pri pisanju leksikona je sodelovalo skoraj 200 slovenskih avtorjev, sodelavcev in risarjev, sam projekt pa je nastajal deset let. Slovenski veliki leksikon bodo sestavljale tri knjige, drugi zvezek bo predvidoma izšel jeseni 2004, tretji pa spomladi 2005.

Delo domačih avtorjev
Gre za prvi izvirni slovenski leksikon splošnega tipa, saj so pri njegovem nastanku sodelovali izključno domači avtorji in se vsebinsko ne naslanja na tuje leksikone. Slovenski veliki leksikon obsega sedem velikih tematskih sklopov, v katerih so zajeti temeljni pojmi z vseh področij človekove civilizacije. V leksikonu je razložena terminologija različnih strok in ved, panog in disciplin, prav tako so zajete splošne tujke in domače besedje, svetovne osebnosti. Posebnost leksikona je obsežnejša obravnava umetniških del, različnih ustanov in organizacij, kar sicer v leksikonih zasledimo redkeje. Okoli 58.000 gesel je napisanih iz zornega kota Slovencev in tako informacije ponujajo na način, ki ga slovenski uporabnik pričakuje in potrebuje.

Tudi na zgoščenki; za kakšno ceno?
Pri Mladinski knjigi načrtujejo tudi izdajo Slovenskega velikega leksikona na zgoščenki. Leksikon, ki bo izšel v nakladi 15.000 izvodov, je bil namreč po besedah Jelke Ovaska, vodje projekta v zadnji fazi, od samega začetka zamišljen tudi v elektronski obliki. Cena leksikona v prednaročilu je 75.400 tolarjev, v prosto prodaji pa bo narasla prek 80.000 tolarjev.