Bo knjiga postala zabava bogatih? Foto: RTV SLO
Bo knjiga postala zabava bogatih? Foto: RTV SLO
5 analiz Sigmunda Freuda
Knjižne uspešnice že gredo v promet, podpreti je treba predvsem kakovostno literaturo in humanistiko. Foto: RTV SLO
Harry Potter
Harry Potter bo verjetno še vedno dosegal visoke naklade, tudi če bo knjiga precej dražja. Foto: RTV SLO

Strokovno združenje založnikov in knjigotržcev Slovenije pri Gospodarski zbornici Slovenije je v pričakovanju sprememb v davčni politiki predlagalo ukrepe, ki bi spodbudili njihovo dejavnost.



Z uvedbo enotne davčne stopnje bo Slovenija postala prava izjema v Evropi, saj med državami EU-ja le Slovaška in Danska ne vztrajata pri praksi znižane stopnje davka na dodano vrednost za založništvo.

Kritična majhnost slovenskega trga
Založniki so poudarili, da država pri urejanju položaja založništva ne bi smela spregledati posebnosti slovenskega trga. To je seveda njegova majhnost, zaradi katere je cena posameznega izvoda višja kot v velikih državah. Kot enega osrednjih ukrepov, ki bi podprli slovensko knjigo, so založniki predlagali, da država s subvencijami primerno podpre predvsem domačo izvirno humanistiko in literaturo, ki nimata veliko bralcev, a imata velik pomen za razvoj narodove kulture.

Razprava že, a kaj ko je pomanjkljiva
Združenje je spomnilo tudi na pomanjkljivo sodelovanje vlade in pripravljavcev reform z založniki. Dialog med stranema je sicer stekel, vendar vlada založnike nedosledno obvešča o izidih strokovnih analiz, ki potekajo v procesu oblikovanja reform, kar založnikom preprečuje dejavno sodelovanje v razpravah.

Obtožbe so se nanašale predvsem na sejo strateškega sveta 14. februarja, na kateri je Ministrstvo za kulturo prvič predstavilo analize o učinkih gospodarskih in socialnih reform na področje kulture.

Založniki so si za razpravo pomembne rezultate raziskav lahko ogledali šele eno uro pred sejo in se zato na dialog niso mogli primerno pripraviti. Razprava je bila nepopolna tudi zaradi odsotnosti časopisnih, revijalnih, glasbenih in drugih založnikov, ki na sejo niso bili vabljeni, čeprav bodo predlagane reforme vplivale tudi na njihovo dejavnost.