Roman Gateway so leta 1992 priredili tudi v računalniško igro. Foto:
Roman Gateway so leta 1992 priredili tudi v računalniško igro. Foto:

V New Yorku leta 1919 rojeni Pohl je v svoji karieri napisal več kot 40 romanov; med najbolj znanimi sta The Space Merchants, ki je v petdesetih nastal v sodelovanju s Cyrilom M. Kornbluthom, in Gateway (1978), ki je bil nagrajen tudi s priznanjem hugo, nagrado za znanstvenofantastično literaturo. V večplastnem romanu opisuje vesoljsko postajo v izvotljenem asteroidu, ki jo je zgradila že davno izumrla rasa Nezemljanov. Za seboj so pustili celo floto vesoljskih plovil, ki se jih človeštvo uči pilotirati bolj ali manj s poskušanjem. Roman, ki je pobral tudi nagradi locus in nebula ter priznanje Johna W. Campbella, danes velja za prelomno delo v svojem žanru.

Gojil je tudi tujo nadarjenost
Preden se je v tridesetih letih prejšnjega stoletja prebil do točke, ko so znanstvenofantastične revije objavljale njegova dela, je Pohl delal kot literarni agent (zastopal je Isaaca Asimova in mu pomagal objaviti njegov prvi roman, Pebble in the Sky) in urednik.

"Pomen Frederika Pohla za področje znanstvene fantastike je težko strniti v nekaj besed," je pokojnikov urednik James Frenkel zapisal v njegovi osmrtnici. "Imel je ključno vlogo v razcvetu na sredi in koncu 20. stoletja in ne da se zanikati, da bi bilo področje veliko ubornejše brez njegovega talenta in izjemnega opusa."

Pohl je kljub temu, da ni dokončal niti srednje šole, vedno težil k temu, da bi postal poklicni pisatelj; njegova kariera se je začela z objavo pesmi Elegy to a Dead Satellite: Luna v reviji Amazing Stories. Prijatelji so ga vedno opisovali kot zavzetega bralca, ki je požiral vse: od Tolstoja do zf-revij. Prav tako se ni pustil povoziti tehničnemu napredku: še leta 2009 je odprl blog The Way the Future Blogs, na katerem je pisal o svojem življenju, znanosti in političnih vprašanjih; zadnji zapis je star le nekaj dni.

"Prihodnosti se ne da zares napovedati. Lahko jo samo ustvarimo." Enega izmed najbolj znanih pisateljevih citatih, ki je nekaj ur po njegovi smrti dobesedno preplavil medmrežje, se da brati na dva načina: kot pisateljsko poslanstvo ustvarjanja ali pa kot poziv človeštvu k oblikovanju boljšega sveta.