Nekateri starši opozarjajo na neprimernost označevanja knjig in igrač glede na spol. Otrokom bi morali pustiti, da sami izberejo, kaj jih zanima, namesto da jim dajemo vedeti, da naj bi bile deklicam in dečkom všeč drugačne stvari. Po drugi strani založniki trdijo, da so izdelki, ki nagovarjajo posamezen spol, tržno preprosto uspešnejši. Foto: BoBo
Nekateri starši opozarjajo na neprimernost označevanja knjig in igrač glede na spol. Otrokom bi morali pustiti, da sami izberejo, kaj jih zanima, namesto da jim dajemo vedeti, da naj bi bile deklicam in dečkom všeč drugačne stvari. Po drugi strani založniki trdijo, da so izdelki, ki nagovarjajo posamezen spol, tržno preprosto uspešnejši. Foto: BoBo
Osemletna deklica iz Londona je s peticijo dosegla, da se je podjetje za prodajo otroških knjig in izobraževalnih materialov odpovedalo ločeni obravnavi in označevanju knjig glede na spol. Foto: EPA

Ujezila jo je oznaka "za fante" ob knjigi o gusarjih v katalogu Šolskega knjižnega sejma, ki naj bi potekal na njeni šoli v severnem Londonu. Knjiga se ji je zdela zanimiva in tako je, na pobudo mame, v šoli sprožila peticijo in jo s podpisi sošolcev, vrstnikov in učiteljev poslala podjetju Scholastic, ki organizira sejem, sicer pa izdaja in distribuira knjige in izobraževalne materiale za mlade po vsem svetu.
Podjetje ne bo več prodajalo ločenih izdaj
In s tem uspela. Podjetje je obljubilo, da bo prenehalo označevati knjige z oznakami "za fante" in "za dekleta", prenovili so spletno stran in že ukinili ločeni sekciji, ki sta povpraševanje po knjigah delili glede na spol. Kot pravijo, tudi ne bodo več prodajali knjig, katerih že naslov nagovarja le en spol (denimo Knjiga za punce in Knjiga za fante), ponatisnili pa bodo tudi vse pomembne knjige z novo naslovnico brez spolne oznake. "Cenimo, da je vsak otrok drugačen in da ima pravico izbrati knjige, ki so prave zanj," so odgovorili, pri tem pa se jim je pridružilo še devet založnikov, ki so prav tako zatrdili, da bodo opustili spolno označevanje na platnicah knjig.
"Dekleta morda ne marajo stvari, ki so namenjene prav njim, morda bi si želela prebrati knjigo o pošastih, na kateri pa bo pisalo, da je za fante. Knjige bi morale biti za vse in vsi imamo radi različne stvari. Če poveš deklici, da knjiga, ki ji je všeč, ni namenjena njej, se bo morda pozneje, v odraslosti, počutila osamljeno, saj bo mislila, da imajo vsa druga dekleta rada lepe, rožnate princese, le ona ne. Podjetje porabi veliko denarja, zato mislim, da morajo biti odgovornejši. Nočem, da moji prijatelji odrastejo žalostni in osamljeni, ker mislijo, da so drugačni. Morali bi biti srečni, ker smo vsi drugačni, in drugačno je najboljše," je deklica ob tem uspehu preprosto sporočila bistvo, okoli katerega se je dvigalo že veliko prahu.
Knjige, namenjene posameznemu spolu, se lažje prodajajo
Dozdajšnje kampanje proti založniškemu označevanju otroških knjig, ki so se pridružile kampanjam proti industriji igrač za posamezni spol, kljub številnim podpisom niso naletele na odobravanje založnikov, saj se otroške knjige, namenjene le enemu spolu, lažje prodajajo. "Naši najboljši otroški knjigi vseh časov sta Knjiga za fante in Knjiga za punce. Fantovska med drugim vsebuje navodila, kako izdelati lok in puščico ali kako igrati določene športe, dekliška pa prinaša nasvete o videzu in slogu. Peticijo je v prvem dnevu podpisalo 2.000 ljudi, a mi smo prodali 500.000 izvodov Knjige za punce. Ta statistika potrjuje, da delujemo v pravi smeri," je v odzivu na eno izmed peticij odgovoril Michael O’Mara iz ene izmed vodilnih založniških hiš za otroške knjige.
Takšne izdaje je lažje prodati kot "unisex" knjige, tudi ker je kupovanje knjig za obdarovanje pogosto podrejeno izbiri po spolu, trdi. "Vsi fantje ne marajo ene stvari in ne vsa dekleta druge, a dejstvo je, da ima veliko fantov in veliko deklet rado enake stvari. Ne moremo ignorirati tega, da sta si spola med seboj različna," zagovarja tržno uspešno založniško razlikovanje otroških knjig.
Okolje takšnih, finančno podprtih dejanj bo torej še vedno puščalo prostor tistim bralcem, ki zagovarjajo svobodno izbiro otrok o zgodbah in vsebinah, ki jih zanimajo in si o njih želijo brati, ne da bi o tem, kaj je za njih primerno, določali založniki.