Utrinek z lanskega srečanja PEN na Bledu. Foto: BoBo
Utrinek z lanskega srečanja PEN na Bledu. Foto: BoBo

Na 46. srečanju, ki ga na Bledu organizira slovenski PEN, bosta danes potekali okrogli mizi. Prva se bo osredotočila na vpliv, ki ga je imela prva svetovna vojna na literate, od začetnih propagandnih pristopov pa do poznejših kritičnih pogledov, druga pa bo preizpraševala kulturne in politične posledice prve svetovne vojne

Kot je na novinarski konferenci pred začetkom dejal zgodovinar Janko Prunk, je bila uvod v svet, v katerem živimo še danes oziroma se od njega morda počasi poslavljamo. "Prva svetovna vojna je bila humus, topla greda za vse nadaljnje dogajanje, za vzpon fašizma, socialnih revolucij," je pojasnil.

Pisatelji za mir
Prvo okroglo mizo z naslovom Zbogom orožje? - prva svetovna vojna skozi oči literatov bo vodil predsednik slovenskega PEN Marjan Strojan, drugo z naslovom Živimo v vojni ali v miru? - kulturne in politične posledice velike vojne, ki jo organizira Odbor pisatelji za mir Mednarodnega PEN, pa Tone Peršak. Kot je pojasnil Peršak, bo njihova okrogla miza posvečena razmisleku o novih strategijah, ki bi jih odbor v prihodnje lahko uporabljal pri poskusih pomirjanja konfliktih žarišč, saj se je svet od takrat, ko je bil ustanovljen, precej spremenil. Tem razmislekom bo posvečeno tudi petkovo srečanje odbora.

Današnji dan srečanja bo zaokrožil še literarni večer, posvečen častnemu gostu letošnjega srečanja, francoskemu literatu Pierru Lemaitru. Pogovor s prejemnikom prestižne Goncourtove nagrade za leto 2013, ki ga pripravljajo ob slovenskem prevodu njegovega dela Au revoir la-haut (Na svidenje tam zgoraj), bo vodil Edvard Kovač.