Vladimir Bartol je razčlenil tudi odraščanje svoje duševnosti. Foto: Sanje
Vladimir Bartol je razčlenil tudi odraščanje svoje duševnosti. Foto: Sanje
Vladimir Bartol: Alamut
Ko beseda nanese na Vladimirja Bartola, se nikoli ne moremo izogniti omembi romana Alamut. Foto: Sanje

Založba Sanje je namreč izdala drugi del Bartolove avtobiografske trilogije Mladost pri Svetem Ivanu. Tokratni paket potiskanih listov z naslovom Pot do učenosti podaja popis Bartolovega vstopa v šolo, njegovih težav in bolezni v mladosti ter njegovega prvega prijateljstva. Vse do vstopa v nemško gimnazijo, ki konča knjigo, je bil Vladimir Bartol vedoželjen fant, ki je zavzeto spoznaval svet okoli sebe, odkriti je želel celo "mehanizme", ki usmerjajo spremembe v družbi.



Vse se konča pri Alamutu
Zadnji del trilogije bo izšel oktobra, v njem pa pisatelj spregovori o svoji prvi ljubezni, o svojih vzorih, razčleni pa tudi vpliv prve svetovne vojne na življenje njegove družine in domačega kroga v Svetem Ivanu v Trstu. Končni del Bartolovega avtobiografskega pisanja naj bi prinesel tudi posebno poglavje o Alamutu.

Brskanje po "omari"
S trilogijo Mladost pri svetem Ivanu Vladimir Bartol ni ustvaril le preprostega popisa svojih mladostnih doživljajev. Bartol je presegel razsežnost opisovanja ter se je odpravil na odkrivanje svoje duševnosti in osebnosti ljudi, ki so ga obdajali. Kroniko je tako podkrepil s svojo praktično uporabo izsledkov psihoanalize, ki ga je močno privlačila.