E. L. Doctorow (1931-2015). Foto: EPA
E. L. Doctorow (1931-2015). Foto: EPA

Pisanje je družbeno sprejemljiva oblika shizofrenije.

E. L. Doctorow

Edgar Lawrence Doctorow velja za enega najpomembnejših ameriških pisateljev, njegovo ustvarjanje so zaznamovali "izvirnost, vsestranskost in moč predstavnega sveta", so zapisali pri New York Timesu. V njegovih delih pogosto nastopajo izmišljeni liki, umeščeni v dejanski zgodovinski kontekst.

Številne priredbe njegovih del
Nase je opozoril na začetku 70. let preteklega stoletja, ko je izšel roman The Book of Daniel. Veliko njegovih del so priredili za film in gledališče, Ragtime je na filmskem traku končal leta 1981, Billy Bathgate pa leta 1991. E. L. Doctorow je lani izdal svoj zadnji roman, naslovljen Andrew's Brain. Skozi svojo kariero pa je prejel številne knjižne nagrade.

Na Twitterju se je oglasil tudi Barack Obama, ki je Doctorowa označil za enega največjih ameriških romanopiscev. Ob branju njegovih knjig se je veliko naučil, je zapisal ameriški predsednik.

Tudi v slovenskem prevodu
Najslavnejša romana Doctorowa sta dostopna tudi v slovenščini pod izvirnima naslovoma, za prevod obeh je poskrbela Alenka Moder Saje. Tako je Ragtime izšel pri Pomurski založbi leta 1980, Billy Bathgate pa deset let pozneje pri Prešernovi družbi. V slovenščino je prevedenih tudi nekaj njegovih člankov.

E. L. Doctorow je umrl v torek na Manhattnu za posledicami pljučnega raka, za seboj je pustil ženo in tri otroke.

Pisanje je družbeno sprejemljiva oblika shizofrenije.

E. L. Doctorow