Pisatelju Mauricu Sendaku je takratni ameriški predsednik Bill Clinton leta 1996 podelil nagrado National Medal of the Arts. Foto: EPA
Pisatelju Mauricu Sendaku je takratni ameriški predsednik Bill Clinton leta 1996 podelil nagrado National Medal of the Arts. Foto: EPA

Dolgoletni Sendakov urednik Michael di Capua je za New York Times povedal, da je pisatelj umrl v mestu Danbury v Connecticutu po tem, ko ga je nedavno zadela kap.

Posmrtno bo izšla slikanica o bratu Jacku
Maurice Sendak je po poročanju BBC-ja napisal 17 knjig in številne tudi ilustriral, a je najbolj zaslovel z Where the Wild Things Are iz leta 1963, ki je bila prirejena tudi v opero in kratki animirani film. Ob objavi je zgodba o fantu, ki se zateče v domišljijski svet in postane kralj vseh "divjih stvari", veljala za malce sporno zaradi ilustracij, ki naj bi po mnenju nekaterih otroke strašile.

A Sendak je za Where the Wild Things Are leta 1964 dobil nagrado Caldecott Medal za najboljše otroško delo. Knjigo so prodali v več kot 19 milijonih izvodih, od tega 10 milijonov v ZDA. Pisatelj je prisegal na klasične knjige in je bil do novih tehnoloških smeri na knjižnem področju skeptičen. "Sovražim e-knjige. To je tako, kot bi nas prepričevali, da obstaja še kakšna druga vrsta seksa. Nobene druge vrste seksa ni. In nobene druge vrste knjige ni! Knjiga je knjiga," je o elektronskih knjigah menil leta 1928 v Brooklynu rojeni pisatelj judovsko-poljskih korenin. Naslednjega februarja bo posmrtno izdana slikanica My Brother's Book, v kateri so Sendakove pesmi in ilustracije, ki jih je navdihnila ljubezen do pokojnega brata Jacka, še poroča BBC.

V spodnjem videoposnetku si lahko ogledate napovednik filma iz leta 2009, ki ga je režiser Spike Jonze posnel po Sendakovi otroški knjigi Where the Wild Things Are.