Iain Banks, ki je znan predvsem po romanih The Wasp Factory, The Crow Road in Complicity, je umrl v 60. letu starosti. Novico je prek spletne strani Banksophilia sporočila njegova žena Adele, ki je zapisala, da je pisatelj, ki je trpel za rakom na žolčniku, umrl mirno in brez bolečin.

"Iain Banks je bil edinstven, saj je znal svojo izjemno domišljijo združiti s svojim značilnim humorjem," so v sporočilu za javnost zapisali založniki.

Banks, rojen leta 1954, je sicer aprila sporočil, da so mu zdravniki po odkritju raka na žolčniku napovedali zgolj še leto življenja. V knjigarne pa v tem mesecu prihaja tudi roman o bitki z rakom The Quarry, o katerem pa je Banks dejal, da nima zveze z njegovo boleznijo, saj je ob diagnozi napisal že precejšen del knjige: "Nisem imel pojma, tako da roman ni odgovor na mojo bolezen ali kaj podobnega," je dejal v pogovoru za BBC. V romanu opisuje zadnje tedne življenje bolnika z rakom, starega manj kot 50 let.

"In potem, kakih deset tisoč besed pred koncem, sem nenadoma izvedel, da sem bolan tudi sam," je povedal tedaj. Založnike je prosil, naj pohitijo z izdajo, da bi knjigo še lahko videl na policah, a ga je smrt prehitela, saj bo delo izšlo 20. junija.

Uvrščen med 50 najboljših povojnih avtorjev na Otoku
Škotski pisatelj Ken MacLeod je ob smrti kolega dejal, da je Banks "za sabo pustil veliko praznino tako na škotski literarni sceni kot v širšem svetu".

Leta 2008 je časnik The Times Banksa, ki je pod imenom Iain M. Banks pisal tudi znanstvenofantastične knjige, uvrstil med 50 najboljših britanskih avtorjev po letu 1945.

Banksovih del v slovenskem prevodu nimamo, zato pa si je v naših knjižnicah mogoče sposoditi številne njegove knjige v izvirniku in drugih jezikih.