Predstavitev knjige o sodnem procesu proti škofu Rožmanu je potekala na sedežu Družine. Foto: MMC RTV SLO
Predstavitev knjige o sodnem procesu proti škofu Rožmanu je potekala na sedežu Družine. Foto: MMC RTV SLO
Alojz Uran
Ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran je pozdravil izid zbornika ključnih dokumentov primera Rožman, skupaj s škofovimi pridigami in drugimi osebnimi spisi, ki naj bi bili 'odsev njegovega težavnega položaja v vrtincu druge svetovne vojne'. Foto: MMC RTV SLO
Škof Rožman - pastir vseh ljudi

Tako je v izjavi za MMC pomen izida knjige Med sodbo sodišča in sodbo vesti, v kateri so zajeti dokumenti sodnega procesa proti škofu Gregoriju Rožmanu, povedal ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran.

V knjigi z več kot 600 stranmi so v štirih delih opisani življenjepis ljubljanskega škofa Rožmana med drugo svetovno vojno, opis poteka politično motiviranega sodnega procesa, zahteva po razveljavitvi sodnega procesa in opisane zahteve po varstvu zakonitosti, so zapisali pri založbi Družina, ki je knjigo izdala.

"Pretresljiva knjiga dokumentov, ki širši javnosti do sedaj večini niso znani, dodatno osvetli podobo ljubljanskega škofa. Večina ga namreč še vedno presoja izrazito enostransko, pač skladno s svojim ideološkim prepričanjem, ki ne odpira prostora objektivni zgodovinski raziskavi," knjigo, pod katero so se podpisali Marija Čipić Rehar, France M. Dolinar, Tamara Griesser-Pečar, Blaž Otrin, opisujejo pri Družini. Prevode latinskih besedil je prispevala Julijana Visočnik.

Uran: Iz gradiva sije druga podoba škofa
O pomenu knjige je za MMC nadškof Uran povedal še: "Dokumentacija in obravnavanje v primeru dr. Rožmana sta bila zelo enostranska. Bil je obsojen v odsotnosti, in to pred vojaškim sodiščem. Ves čas po vojni, ko je vladala enoumna oblast, je skušala prikazati njegovo čim bolj negativno podobo. Sedaj pa se je našlo gradivo, ki se bo še dopolnjevalo. Iz tega gradiva začenja sijati čisto druga podoba tega škofa, ne črno-bela, da je bil sovražnik naroda in kolaborant z okupatorjem, ampak da je po svojih najboljših močeh skušal reševati življenja in pokazal pastirski odnos do vseh ljudi, ne le vernikov."

"Sodba vesti večja od vsakega človeškega sodišča"
Kot je na novinarski konferenci povedal Uran, je 31. decembra 2005 kot naslednik škofa Rožmana na ljubljanskem škofijskem sedežu vložil zahtevo po varstvu zakonitosti in 1. oktobra 2007 je Vrhovno sodišče v Ljubljani razveljavilo sodbo vojaškega sodišča z dne 29. avgusta 1946, s katero je bil ljubljanski škof dr. Gregorij Rožman obsojen na "odvzem prostosti za dobo 18 let, izgubo političnih in državljanskih pravic za 10 let po prestani kazni ter zaplembo celotne imovine", in jo vrnilo Okrožnemu sodišču v Ljubljani v ponovno sojenje. S sklepom okrožnega sodišča v Ljubljani z dne 10. aprila 2009 pa je bil kazenski postopek proti škofu Rožmanu ustavljen.

Kaj je nadškof Uran za MMC povedal o pomenu knjige Med sodbo sodišča in sodbo vesti, si oglejte v videoposnetku na desni.
Ta sodna odločitev je po Uranovem mnenju primerno izhodišče za razjasnitev objektivne vloge škofa Rožmana med drugo svetovno vojno, ki primer iz dvorane politično motiviranega in zato montiranega sodnega procesa vrača na pisalne mize zgodovinarjev.

"Rožman je v duhu svojega pastirskega poslanstva skušal rešiti kar največ človeških življenj. Kljub temu je, predvsem zaradi svojega nasprotovanja komunistični revoluciji, doživljal veliko obsodb in klevet. On pa je z apostolom Pavlom odgovarjal: 'Meni pa je prav malo mar, da me sodite vi ali človeško sodišče ... Gospod je, ki me sodi.' (2 Kor 4, 3-4). In ta sodba vesti je večja od vsakega človeškega sodišča," je svoj nagovor sklenil nadškof Uran.

Škof Rožman - pastir vseh ljudi