Knjige
(6)
Veliki atlas Slovenije
Nov atlas prinaša več vsebinskih novosti, pa tudi nekaj novosti, s katerimi se pri založbi spogledujejo z novimi tehnologijami, kot so QR-kode. Foto: Mladinska knjiga
Veliki atlas Slovenije
Ob 218 topografskih zemljevidih obsega atlas tudi 65 mestnih načrtov, 45 tematskih kart, več kot 200 fotografij in 60 QR-kod, ki vodijo do dodatnih spletnih vsebin. Foto: Mladinska knjiga

Dodaj v

Vsi konci države na enem mestu - izšel je Veliki atlas Slovenije

Od okoljevarstvene problematike do kulturne dediščine
8. november 2012 ob 19:59
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

218 listov kartografskih kart je potrebnih, da v merilu 1:50.000 zajamemo vso Slovenijo, eno redkih držav, ki ima zaradi svoje majhnosti atlas v eni, zato pa toliko bolj priročni, knjigi.

Založba Mladinska knjiga je izdala Veliki atlas Slovenije, ki prinaša več vsebinskih novosti. Med drugim obsega 45 tematskih kart, ki prikazujejo fizično-geografske dejavnike in družbeno-geografske procese Slovenije. Prvič je v atlasu osvetljena okoljevarstvena in naravovarstvena problematika Slovenije. Kot posebej dragocen dodatek pa urednik Tine Logar omenja sporočilo o trajnostnem razvoju.

Atlas, pri nastanku katerega je sodelovalo več piscev in institucij kot kdaj prej, predstavlja tudi najpomembnejšo naravno in kulturno dediščino ter kulturnozgodovinsko podobo nekaterih slovenskih mest in krajev, ki jih dopolnjujejo fotografije krajev in 65 mestnih načrtov.

Obsega tudi kartografski prikaz zdajšnje upravno-teritorialne delitve Slovenije s kratkimi opisi slovenskih občin, ki so pospremljene z občinskimi grbi. Predstavlja tudi geografsko in etnološko podobo slovenskih pokrajin, tudi z vidika turizma, z grafikoni in tabelami pa so predstavljeni sodobni socialno-ekonomski kazalniki razvoja Slovenije.

Slovenija na zemljevidu in fotografijah
Vsega skupaj obsega atlas 650 strani, kazalke pa ob opisih krajev, najpomembnejših naravnih in kulturnih znamenitosti ter ob fotografijah pomagajo bralca usmeriti h konkretnemu topografskemu listu oziroma mestnemu načrtu. Podobe Slovenije so ujete na več kot 80 fotografijah priznanega fotografa Arneta Hodaliča, vsega skupaj pa obsega atlas nekaj več kot 200 fotografij tudi drugih vrhunskih fotografov.

Pod besedilo so se podpisali Janez Bogataj, Andrej Kmetec, Anton Komat, Matjaž Kos, Darij Krajčič, Darko Ogrin, Dušan Plut in Irma Potočnik Slavič. Knjigo je uredila Vlasta Mlakar.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
DrKult
# 08.11.2012 ob 21:50
Ne razumete najbolje - ta atlas ni zgolj kolekcija kart, temveč je skorajda celostna reprezentacija podob Slovenije. Zadeva je vrhunska. Hodalič, ki je tako ali tako genialen fotograf in družboslovec, ki med drugim dela tudi za National Geographic , je vključil v atlas ogromno število fotografij slovenskih fotografov, ki se s fotografijo ukvarjajo profesionalno (torej zares vedo kaj delajo), povečini pa sicer niso uveljavljeni, kar znatno poveča "perspektivo" - vsi predhodniki so namreč bili plod zgolj manjšega števila fotografov, iz česar je sledilo, da je zadeva grafično predstavljena skozi zgolj nekaj oči. V tem atlasu so fotke slikane tako skozi objektive mladine, študentarije, povprečnih delavcev, profesionalcev ki se s tem bavijo za preživetje, vse do upokojencev in bržkone že tudi katerega, ki je že preminul. Celoten atlas je tako za moje pojme eden redkih reprezentativnih "ponosov" te zavožene države, ki ti, ko ga listaš, daje tisti občutek, "pa kako so/smo lahko to prekrasno deželo tako zj*****?"
alah
# 08.11.2012 ob 21:31
Doma smo imeli zadnja dva. Tisti iz leta 1995 je bil res kvaliteten in na nivoju. Tistih 5 kil sem vlačil s sabo še na kolesu! Kasnejša izdaja mi ni bila več všeč, saj so obarvali ceste v žive barve in se mi je zdela za uporabo na terenu manj pregledna.

Če atlas veliko uporabljaš se kar velikokrat zgodi, da kake ceste ni vrisane, če ne drugega v 10 letih zgradijo tudi kakšen avtocestni odsek več...

Danes ob poplavi spletnih kart atlas sicer ni več tako zanimiv. V redu bi bilo, če bi izdali kako mobilno ali aplikativno verzijo, vendar se jim zaradi nezakonitega kopiranja kart najbrž ne izplača...
melanholik
# 08.11.2012 ob 21:01
No ja, saj karte so gotovo v osnovi iste, ostalo pa je itak le minornega pomena. Atlas Slovenije se splača kupit tako recimo vsakih 20 let - v tem času so tudi karte same že dovolj updatane, da so bolj uporabne. Da bi kupoval pa vsako novo izdajo, pa seveda nima smisla.
frodik
# 08.11.2012 ob 23:21
DrKult, čisto mimogrede, Hodalič je biolog, kar pomeni, da je naravoslovec.
nWo
# 08.11.2012 ob 20:19
Spet ena in ista stvar.
nWo
# 08.11.2012 ob 20:19
Spet ena in ista stvar.
Kazalo