Neznanski uspeh s seboj prinese tudi hromeče visoka pričakovanja tvojih oboževalcev, je ugotovila J. K. Rowling in temu poskusila
Neznanski uspeh s seboj prinese tudi hromeče visoka pričakovanja tvojih oboževalcev, je ugotovila J. K. Rowling in temu poskusila "pobegniti" pod psevdonimom. Foto: EPA
Rowling
Iz ene izmed recenzij: "Zaplet bi si prav lahko izmislila Agatha Christie, a roman je povsem sodoben, slikovito napisan in zelo zabaven." Foto: EPA
Skrivnost je razkrita in roman je v trenutku na prvem mestu najbolje prodajanih knjig. Foto: Amazon
J. K. Rowling, The Casual Vacancy
Oxfordski profesor, ki je sodeloval pri analizi, je Kukavičji klic primerjal z romanoma Nadomestne volitve ter Harry Potter in svetinje smrti. Foto: Reuters

Rowlingova je roman The Cuckoo's Calling (Kukavica kliče) napisala pod psevdonimom Robert Galbraith; izmišljeni pisatelj naj bi bil poročen moški, oče dveh otrok in upokojeni preiskovalec pod krinko.

Razkrinkali so jo jezikoslovci
O resničnosti predpostavke, da naj bi človek, ki ni še nikoli prej pisal leposlovja, že v prvo lahko spisal nekaj tako izpiljenega, so prvi podvomili novinarji Sunday Timesa; sumljivo je bilo tudi, da ima neki Galbraith istega založnika in agenta kot najslavnejša britanska pisateljica. Pri časopisu so najeli jezikoslovce, ki so opravili tekstovno analizo in besedilo primerjali z nekaj znanimi avtorji (tudi Ruth Rendell, P. D. James in Val McDermid) - in rezultati so bili menda na dlani.

"Osvobajajoča izkušnja"
"Upala sem, da bom lahko skrivnost zase obdržala še malo dlje, saj je bilo življenje v koži Roberta Galbraitha zame zelo osvobajajoča izkušnja," je izjavila 47-letna pisateljica. "Čudovito je bilo izdati nekaj brez norije in pričakovanj, čisti užitek pa je bilo slišati kritike pod tujim imenom."

Njena založba Little, Brown je roman The Cuckoo's Calling oglaševala kot "klasičen kriminalni roman v tradiciji P. D. James in Ruth Rendell". Njegov protagonist, Cormoran Strike, je vojni veteran, ki ga mučijo tako telesne kot tudi psihološke rane. V romanu se poda po sledi morilca manekenke v petični londonski četrti Mayfair.

Eden izmed recenzentov je roman označil za "iskriv prvenec", drugemu pa se je zdel "osupljivo zrel".

Slava jo je dohitela
Roman so kljub pozitivnim kritikam do pred tremi dnevi prodali v skromnem številu - 1.500 trdo vezanih izvodov - a seveda je knjiga že v nekaj urah po tem, ko se je razvedelo, kdo jo je zares napisal, začela plezati po lestvici najbolje prodajanih; že od včeraj je na samem vrhu seznama najbolje prodajanih knjig na britanskem Amazonu (pred tremi dnevi pa je ni bilo niti v prvi stoterici).

The Sunday Times poroča še, da je Rowlingova že napisala naslednji roman o Cormoranu Striku, ki naj bi izšel prihodnje leto.

Do Rowlingove stroka ostrejša kot do nekega anonimneža?
Sicer pa to ni prvi pisateljičin pisateljski poskus, odkar je sklenila serijo knjig o Harryju Potterju: lani je izdala svoj prvi roman za odrasle, Casual Vacancy - pri nas je izšel kot Nadomestne volitve -, a lahkotno čtivo kritikov ni enoglasno navdušilo.

Zgodovina se ponavlja
V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je cela vrsta založnikov zavrnila rokopis samohranilke, ki je napisala zgodbo o mladem čarovniku - napačna odločitev, ki je vsakega izmed njih stala milijonov izgubljenega dobička. In zdaj se je očitno zgodilo enako. Urednica leposlovja pri založbi Orion, Kate Mills, pravi, da sploh ni edina, ki je knjigo zavrnila. "Zdela se mi je dobro napisana, ampak tiha. Ni se mi zdelo, da izstopa, in trenutno je težko prodajati nove kriminalke."