Razvpiti Rose je bolj kot po zlorabi mamil, ki se jim je relativno uspešno upiral, slovel po svoji konfliktni osebnosti, saj se je veliko (in glasno) prepiral tako s člani skupine kot z mnogimi drugimi akterji na glasbenem prizorišču, med drugim tudi s Kurtom Cobainom. Foto:
Razvpiti Rose je bolj kot po zlorabi mamil, ki se jim je relativno uspešno upiral, slovel po svoji konfliktni osebnosti, saj se je veliko (in glasno) prepiral tako s člani skupine kot z mnogimi drugimi akterji na glasbenem prizorišču, med drugim tudi s Kurtom Cobainom. Foto:
Axl Rose
Axl Rose je danes star 46 let. Ko se ne ukvarja s snemanjem in produkcijo albuma Chinese Democracy, je občasno tudi igralec, slovi pa kot pravi lomilec ženski src, še posebej všeč so mu manekenke (in, malce bolj presenetljivo, tudi on je očitno všeč njim!). Foto: EPA
Guns N' Roses
Izvirna zasedba Guns N' Roses iz 80. let: Axl Rose na vokalu (edini član skupine, ki je zdržal vseh 23 let - ali bolje, z njim vsa ta leta ni mogel zdržati nihče drug), Slash na kitari, Izzy Stradlin na ritemkitari, Steven Adler na bobnih in Duff McKagan na basu. Foto: EPA

Povod za to, da smo se spomnili na rockerje Guns N' Roses, je novica, da so, potem ko je deset let ni bilo na policah, spet začeli tiskati knjigo kratkih zgodb, ki je navdihnila epski videospot November Rain legendarnih "Gunsov". Za The Language Of Fear, zbirko 15 kratkih znanstvenofantastično-grozljivih zgodb avtorja Dela Jamesa, je uvodnik napisal vodja že 23 let (s premori, kadrovskimi zamenjavami in škandali vred) dejavnih "Gunsov", Axl Rose (ves čas je v skupini "zdržal" samo on), ki o avtorju pravi: "Del James je osebno doživel večino situacij v knjigi, rad ima dno, ker je tam že bil."

Kljub dolžini (skoraj devet minut!) velik uspeh
Zgodba z naslovom Without You pa je tista, ki je posebej navdahnila GNR pri ustvarjanju videospota za November Rain iz leta 1992 s supermanekenko Stephanie Seymour (in njenim takratnim spremljevalcem Axlom, seveda) v glavni vlogi.

Videospot, ki si je prislužil MTV-jevo nagrado za najboljšo kinematografijo, je eden najbolj priljubljenih vseh časov, pesem z orkestrsko spremljavo, pod katero se je kot avtor podpisal Rose in se je znašla na albumu Use Your Illusion I, pa je ena najdaljših (osem minut in 57 sekund!, a na istem albumu je še ena daljša, 10-minutna Coma) in najbolj teatralnih pesmi "Gunsov", velja pa tudi za eno od rockpesmi z najboljšim kitarskim solom.

Ko se Axl najde v Jamesovi zgodbi
V zgodbi Without You, ki je Rosa pritegnila (iz očitnih razlogov, saj je tudi sam "zabredel" v težave), James opisuje obup nekdanjega rockzvezdnika, ki je zdaj tako zapit in zadrogiran, da niti ne ve, kateri dan je, spominja se svojega nekdanjega razmerja in svoji nekdanji punci pusti sporočilo na telefonski tajnici. Zaskrbi ga, ko se mu ne oglasi, zato gre v njeno stanovanje, razbije vrata in vidi, da se je ustrelila - med poslušanjem njegove glasbe ...

Videospot November Rain si v celoti oglejte v priloženem posnetku.
V videospotu, danes se nahaja "šele" na 13. mestu najdražjih vseh časov, se Seymourjeva in Axl Rose poročita, Seymourjeva pa nato tragično umre. Pomembno vlogo v njem ima tudi takratni (in nadvse legendarni) kitarist skupine Slash, ki se med prvim solom "ne pusti motiti" niti helikopterju, drugega pa odigra stoje na klavirju.

November Rain skupaj z videospotoma za pesmi Don't Cry in Estranged tvori nekakšno trilogijo, kot sta nekoč namignila Del James in Axl Rose (v prvem se Axl poroči in mu žena umre, v drugem žaluje, v tretjem pa se sooči s svojim življenjem in nadaljuje z njim).

Že 14 let ustvarjajo "Kitajsko demokracijo"
Del James je sicer skupaj z Guns'n'Roses, pa tudi s skupinami Testament, Almighty in Outpatients, napisal nekaj besedil za pesmi. Režiral je več glasbenih videov in napisal televizijske scenarije za prvenstvo v rokoborbi Ultimate Fighting. Trenutno končuje svoj prvi roman z naslovom A Celebration Of Pain. Kot je znano, pa Guns N' Roses, zadnjič so se v živo pred svetovno javnostjo "spektakularno" pojavili na podelitvi MTV-jevih nagrad leta 2002, leta 2006 pa so tudi koncertirali po evropskih odrih, že več kot desetletje (natančneje od leta 1994) ustvarjajo zdaj že kar razvpiti šesti album Chinese Democracy, ki bo njihov prvi studijski izdelek od leta 1991, ko so obenem izdali Use Your Illusion I in II - skupaj so albuma prodali v 14 milijonih izvodov.

Guns N' Roses so v času svoje kariere po vsem svetu prodali okrog 90 milijonov albumov, samo njihov prvenec Appetite for Destruction, ki je osvajal vrhove lestvic, v 27 milijonih izvodov. Najverjetneje ga imate, če ste bili rojeni pred nekaj desetletji, v svoji zbirki tudi vi.

A. K.