Znak zlata hruška so sicer letos podelili kar 102 knjigam, ki so izšle pri 22 založbah. Foto: BoBo
Znak zlata hruška so sicer letos podelili kar 102 knjigam, ki so izšle pri 22 založbah. Foto: BoBo
Knjižni sejem
Pionirska vsako leto pripravi tudi Priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig, ki je nepogrešljiv pri strokovnem delu, knjižnični vzgoji in v pomoč pri naročanju knjig za knjižnice, namenjen pa je tudi posameznikom. Foto: BoBo

Triindvajset živalskih pravljic Anje Štefan podpira ljudski izraz s svojo brezčasnostjo, a so obenem postavljene v sodoben okvir, z razmisleki, ki razvozlavajo zlasti probleme družine in družbe danes - razvajenost, neodzivnost v medsebojnih odnosih, osamljenost ostarelih, obsedenost z delom, sebičnost in solidarnost, vendar na nepretenciozen način in brez poudarjene pedagoške poante, piše v utemeljitvi.
S knjigo Sedem minut čez polnoč v prevodu Ane Ugrinović so bralci dobili v eno celoto zlite tri presunljive zgodbe: o dečku, ki v intimnem boju s pošastjo dozori v ljubečega sina, o naših soočanjih z neukrotljivimi mislimi in nepričakovanimi občutji ter o moči zgodbe, ki preživi smrt pisateljice-sejalke. Založba je z njeno izdajo "naši mladini in nam vsem poklonila trajno sporočilo o tem, da so naše misli neukrotljive zato, da se lahko zavedamo, kaj je svoboda, ta pa je pogoj, da lahko krotimo svoja dejanja", so zapisali v utemeljitvi. Obe deli sta izšli pri založbi Mladinska knjiga.
Znak zlata hruška so sicer letos podelili 102 knjigam založb Aristej, Buch, Buča, Cankarjeve založbe, Celjske Mohorjeve družbe, založb Didakta, Ebesede, Forum, Grafenauer, Graffit, Hiša knjig, KMŠ, Kres, Miš, Mladinska knjiga, Narava, Okaši, Pivec, Sanje, Sodobnost International, Tehniške založbe Slovenije, Učil International in založbe Zala.
Več v prispevku Andreje Kočar.