Foto:
Foto:
Čez mesec se bo deseterica finalistov skrčila na polovico, na kresno noč pa bomo dobili zmagovalca. Foto: Delo

Žirija v sestavi Vanese Matajc kot predsednice, Mateja Bogataja, Vesne Jurca Tadel, Petra Kolška in Urbana Vovka se je med sto desetimi romani, ki so bili v igri za nagrado, odločila za naslednje:

- Spremeni me (založba Litera) roman pisatelja, urednika in predavatelja kreativnega pisanja Andreja Blatnika.
- Retrospektiva (Sanje) mariborskega pisatelja po psevdonimom Avgusta Demšarja, ki piše izključno detektivske zgodbe. Med desetimi finalisti za kresnika je bil že lani z romanom Olje na platnu.
- Rdeča mesečina
(Cankarjeva založba) Dušana Dima.
- Drevo brez imena (Modrijan) pisatelja, dramatika, esejista, urednika in publicista Draga Jančarja, ki je prejel že dva kresnika.

- Iqball hotel (Obzorja) Borisa Kolarja.
- Opoldne nekega dne (Cankarjeva založba) gledališkega, filmskega in literarnega ustvarjalca Vinka Möderndorferja, ki je bil v deseterici finalistov že trikrat, enkrat pa se je uvrstil med peterico najboljših.
- Na terasi babilonskega stolpa (Študentska založba) zgodovinarja Sebastijana Preglja, ki se za kresnika poteguje drugič.

- Coco Dias ali Zlata vrata (Cankarjeva založba) v Franciji živeče pisateljice in publicistke Brine Svit, ki je prav tako v igri za kresnika drugič.
- Pontifikat (Litera) mariborskega pisatelja, pesnika in urednika Roberta Titana Felixa (1972), ki je bil prav tako v ožjem izboru dvakrat.
- Čefurji raus! (Študentska založba), zloglasni prvenec filmskega in televizijskega režiserja Gorana Vojnovića.

Zmagovalec bo razglašen na kresno noč 23. junija na ljubljanskem Rožniku.

B. K.