Javna agencija za knjigo RS (JAK) je pripravila sestanek, na katerem so prijavitelje, ki so v letu 2012 dobili odobrena sredstva za sofinanciranje znanstvenega tiska, seznanili s situacijo, ki je nastala z uveljavitvijo zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) in s prizadevanji JAK za rešitev nastale krize. Foto: EPA
Javna agencija za knjigo RS (JAK) je pripravila sestanek, na katerem so prijavitelje, ki so v letu 2012 dobili odobrena sredstva za sofinanciranje znanstvenega tiska, seznanili s situacijo, ki je nastala z uveljavitvijo zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) in s prizadevanji JAK za rešitev nastale krize. Foto: EPA
Strokovna komisija za knjižno in revijalno produkcijo s področja znanosti je sklenila za finančno pomoč zaprositi industrijska podjetja v Sloveniji. Zanjo so se obrnili na več kot 40 uspešnih slovenskih podjetij. Foto: EPA

Zakon o uravnoteženju javnih financ je po besedah direktorja JAK-a Slavka Pregla sredstva agencije v letu 2012 v primerjavi z letom prej zmanjšal za 31 odstotkov pri programih na področju kulture, za devet odstotkov pri programih na področju znanosti, za 44 odstotkov pri delovanju agencije na področju kulture in za 38 odstotkov pri delovanju JAK-a na področju znanosti.

Zaradi zmanjšanja sredstev bo treba po besedah Petra Novaka, predsednika strokovne komisije za knjižno in revijalno produkcijo s področij znanosti JAK-a, na področju znanstvenega tiska izdati nove pogodbe za financiranje v letošnjem letu.

Apel najuspešnejšim slovenskim podjetjem
JAK je že v začetku junija na svoji spletni strani obvestil prijavitelje s področja znanosti in poljudne znanosti, da je bil svoje poslovanje na tem področju prisiljen ustaviti. Za izvajanje v decembru 2011 sprejetega finančnega načrta in programa dela JAK-a za leto 2012 na področju znanstvenega tiska zaradi izpada deleža financiranja s strani države potrebuje dobrih 30.000 evrov. Strokovna komisija za knjižno in revijalno produkcijo s področja znanosti je zato na seji 20. junija sklenila, da za finančno pomoč zaprosi industrijska podjetja v Sloveniji. Zanjo so, kot je povedal Novak, zaprosili več kot 40 uspešnih slovenskih podjetij.

"Prigospodarjena" dva meseca
Sicer pa je JAK po Preglovih besedah tudi že sprožil ustrezen postopek, da bi lahko za delovanje v letu 2012 uporabil presežke prihodkov nad odhodki iz preteklih let, kar bi podaljšalo delo agencije za dva meseca.

Za naprej po Preglovih besedah razmišljajo o vpeljavi tarifnega sistema za razpise, kar predvideva tudi zakon o JAK, iz teh sredstev pa bi se lahko potem financiralo delovanje agencije.

Bodo portal lahko kdaj zagnali?
Zmanjšanje sredstev JAK-a pa po Novakovih besedah ogroža tudi projekt enotnega digitalnega portala za znanstvene in literarne revije, ki ga je agencija že zastavila in bi v prihodnje lahko bistveno prispeval k učinkovitejšemu delovanju založnikov revij in monografij, ki jih subvencionira JAK, in same agencije.

V razpravi je v. d. direktorja direktorata za visoko šolstvo in znanost na ministrstvu za izobraževanje, znanost kulturo in šport Borut Rončević zatrdil, da skrb države za znanstveni tisk ne bo zamrla in kot eno od možnosti navedel rešitev, da se sofinanciranje znanstvenega tiska prenese na Javno agencijo za raziskovalno dejavnost RS.

Novak je ob tem opozoril, da stvari niso tako preproste in da je treba spoštovati zakonodajo. Kot je dejal, je eno, če gre le za administrativno pomoč, drugo pa je, če gre za prenos področja. V tem primeru bi bilo treba spremeniti veljavno zakonodajo.

Kot je bilo slišati iz vrst prijaviteljev, se bodo, če se situacija ne bo čim prej razrešila, mnogi znašli v težavah. Ob tem so opozorili še na pomembnost kontinuiranega izhajanja znanstvenih revij in dolgoročnega financiranja. Slednje je po Novakovih besedah problematično, saj je JAK vezan na proračunsko leto.