Porter se je rodil leta 1971 v Los Angelesu in je bil sprva zapisan ameriškemu nogometu, ki mu je omogočil tudi pridobitev štipendije za študij na univerzi v San Diegu, a mu je poškodba preprečila nadaljevanje športne kariere. Foto: EPA
Porter se je rodil leta 1971 v Los Angelesu in je bil sprva zapisan ameriškemu nogometu, ki mu je omogočil tudi pridobitev štipendije za študij na univerzi v San Diegu, a mu je poškodba preprečila nadaljevanje športne kariere. Foto: EPA
Takole se je Porter veselil grammyja za svoj album Liquid Spirit. Foto: EPA

Poleg trobente je klavir tisto glasbilo, ki je v zadnjih nekaj letih doživelo izjemen preporod po določenem obdobju stagnacije, sta ob programu festivala, ki bo potekal od 2. in 5. julija, zapisala umetniška direktorja Pedro Costa in Bogdan Benigar.

Na letošnjem festivalu bo nastopil nemški pianistični genij Joachim Kühn, eden najbolj briljantnih evropskih džezovskih glasbenikov vse od sredine šestdesetih, ki bo nastopil solistično in v triu. Poleg njega se bodo na odru zvrstili tudi Tarek Yamani, Fulco Ottervanger, Marko Črnčec, Giovanni Guidi in zasedbe, ki brez klavirja ne bi obstajale, kot so The Necks, In The Country, Chalaba Trio, Cortex in Kaučič & Fernandez duo.

Norveški džez ena najvitalnejših smeri evropskega novega džeza
Drugi steber letošnjega programa predstavlja norveški džez. Kot sta zapisala Costa in Benigar, je ta dolga leta veljal za zvok ledenikov, a so ga glasbeniki, kot so Paal Nielssen-Love, Frode Gjerstad, Ingebrigt Haker-Flaten in številni drugi, v devetdesetih letih revolucionarno preobrazili. Danes je nedvomno ena najbolj silovitih in vitalnih smeri evropskega novega džeza in eno najvidnejših gibanj na svetu.

Jubilejni festival, ki bo potekal v Cankarjevem domu in Križankah, bo sklenila kanadska zasedba Souljazz Orchestra, ena največjih svetovnih koncertnih in klubskih atrakcij zadnjih let.

Trije kritiško priznani albumi v štirih letih
Gregory Porter spada med najbolj priznane džezovske glasbenike. Letos je za svoj album Liquid Spirit prejel tudi grammyja v kategoriji najboljši džezovski vokalni album.

Za to prestižno glasbeno nagrado je bil nominiran že njegov prvi album Water iz leta 2010, odlične kritike pa je tako zaradi njegovega odličnega petja kot dovršenih kompozicij požel tudi njegov drugi album Be Good dve leti pozneje, naslovna pesem pa je bila nominirana za grammyja v kategoriji najboljši R & B nastop. Septembra lani je izdal tretji album Liquid Spirit, ki mu je prinesel grammyja za najboljši džezovski vokalni album.

Porter se je rodil leta 1971 v Los Angelesu in je bil sprva zapisan ameriškemu nogometu, ki mu je omogočil tudi pridobitev štipendije za študij na univerzi v San Diegu, a mu je poškodba preprečila nadaljevanje športne kariere.

Spodaj lahko prisluhnete albumu Liquid Spirit.