Tovarna AEG, ki jo je načrtoval Peter Behrens, velja za enega najboljših primerov industrijske arhitekture. Foto:
Tovarna AEG, ki jo je načrtoval Peter Behrens, velja za enega najboljših primerov industrijske arhitekture. Foto:
Georg Friedrich Händel
Georg Friedrich Händel je med drugim tudi avtor Agripine.
Peter Behrens
Nemški arhitekt in oblikovalec se je rodil leta 1868.
Rod Steiger
Rod Steiger. Foto: NN
Sarah Michelle Gellar
Igralka je zaslovela z vlogo izganjalke vampirjev Buffy. Foto: EPA

Behrens je bil eden izmed nemških oblikovalcev in arhitektov, ki so na začetku 20. stoletja postavljali temelje sodobne arhitekture in oblikovanja; predvsem modernističnemu slogu, znanemu tudi pod imemom funkcionalizem ali mednarodni slog. Behrens, v čigar zgodnjih delih je še najti sledi sloga art nouveau (v nemškem okolju imenovanega Jugendstil), se je 1907 priključil društvu Deutsche Werkbund (Nemška obrtna zveza). To je bila zveza umetnikov, arhitektov, inženirjev in podjetnikov, ki so oblikovanje in arhitekturo razumeli predvsem kot ustvarjalni proces, ki naj rezultira v uporabnem izdelku.

To je bila filozofija, ki je prežemala tudi funkcionalizem in ki je porodila sodobno oblikovanje in arhitekturo, ki omogočata masovno proizvodnjo izdelkov, ki so bili pred nastopom 20. stoletja povečini izdelani unikatno, zato pa so bili tudi zelo dragi. Peter Behrens je velik del svojih prebojnih dosežkov ustvaril, ko je bil zaposlen pri velikem elektrotehničnem koncernu AEG. Med svojim službovanjem pri AEG-u je Behrens razvil korporativno metodo oblikovalskega dela in si tudi s tem postal znan kot prototip industrijskega oblikovalca.

1682 je umrl ruski pisatelj in duhovnik Avakum.

1759 je umrl veliki nemški skladatelj Georg Friedrich Händel. Napisal je 40 oper, 122 kantat in 37 instrumentalnih sonat.

1768 je umrl francoski arhitekt in dekorater Franšois de Cuvilliés starejši.

1785 je umrl angleški pisatelj William Whitehead.

1828 je Noah Webster izdal prvo izdajo svojega slovarja.

1836 je prvič izšla Prešernova pesnitev Krst pri Savici s posvetilnim sonetom prijatelju Matiji Čopu.

1877 se je rodil slovenski jezikoslovec in prvi dekan ljubljanske filozofske fakultete Rajko Nahtigal. Umrl je leta 1958.

1913 se je rodil slovenski pesnik in prevajalec Matej Bor, njegovo pravo ime pa je bilo Vladimir Pavšič. Med partizanskimi borbenimi pesmimi izstopa Previharimo viharje, med refleksivno liriko Bršljan nad jezom, med dramskimi besedili pa Raztrganci, Težka ura, Kolesa teme in roman Daljave. Bil je član Slovenske akademije znanosti in umetnosti in prevedel je številne Shakespearove drame. Matej Bor je bil tudi zagovornik venetske teorije o izvoru Slovencev. Umrl je leta 1993.

1925 se je rodil ameriški džez saksofonist Gene Ammons.

1925 se je rodil ameriški igralec Rod Steiger.

1930 je naredil samomor ruski pesnik Vladimir Majakovski, ki so ga imenovali tudi pesnik revolucije.

1935 je bila rojena Loretta Lynn, prva dama, ki je prejela naziv "country glasbenica leta".

1945 se je rodil Ritchie Blackmore, član hardrock zasedbe Deep Purple in Rainbow.

1951 se je rodil angleški čelist in skladatelj Julian Lloyd Webber.

1969 sta na podelitvi oskarjev nagrado za glavno žensko vlogo prejeli dve igralki − Katharine Hepburn in Barbra Streisand. Hepburnova je edina igralka, ki je bila trikrat nagrajena z oskarjem za najboljšo žensko vlogo.

1977 se je rodila ameriška igralka Sarah Michelle Gellar, ki je zaslovela kot Buffy v nanizanki Izganjalka vampirjev.

1986 je v Parizu umrla francoska eksistencialistična pisateljica Simone de Beauvoir. Rojena je bila 9. januarja 1908. Pisala je eseje, drame in romane z avtobiografsko vsebino.

1992 je v visoki starosti − 96 let − umrl najvidnejši slovenski literarni in umetnostni kritik 20. stoletja Josip Vidmar. Bil je tudi izvrsten esejist in prevajalec ter pomemben politik. Med njegovimi številnimi spisi naj omenimo le spominske eseje z naslovom Obrazi, v katerih je opisal in označil vrsto pomembnih sodobnikov.