Giacomo Leopardi Foto:
Giacomo Leopardi Foto:
Orlando di Lasso
Gilbert Keith Chesterton: The Man Who Was Thursday
Salvatore Quasimodo
Michael Jackson Foto: epa

je umrl veliki italijanski pesnik Giacomo Leopardi.

Skupaj z Dantejem, Ludovicom Ariostom in Torquatom Tassom pripada Leopardi skupini najboljših italijanskih pesnikov, še danes pa velja tudi za izjemnega misleca. Leta 1798 rojeni Giacomo Leopardi je že kot mlad mož pokazal izjemno ukaželjnost in pridobil si je odlično filološko in filozofsko znanje, bil pa je tudi dober poznavalec antike in renesanse. To vedenje je pogosto vnesel tudi v svoja literarna dela.

1594 je v Münchnu umrl francosko-flamski skladatelj, pevec, dirigent bavarske dvorne kapele Orlande de Lassus (ali Orlando di Lasso).

Di Lasso je bil avtor številnih maš, pasijonov, hvalnic in litanij. Bil je mojster vokalne polifonije, napisal je okoli 1.200 motetov – Magnus opus musicum. Skupaj s Palestrino in našim rojakom Gallusom je bil vodilna skladateljska trojica 16. stoletja. Rodil se je leta 1532.

1811 se je rodila ameriška pisateljica Harriet Beecher Stowe, znana predvsem po delu Koča strica Toma. V svojih delih se je lotila težav tamkaj živečih črncev. Umrla je leta 1896.

1825 je umrl francosko-ameriški arhitekt Pierre Charles L'Enfant. Največji pečat urbani krajini je L'Enfant vtisnil z načrtovanjem urbanističnega načrta Federalnega mesta, ki so ga pozneje preimenovali v Washington.

1883 je umrl angleški pesnik Edward Marlborough Fitzgerald.

1886 se je rodil slovenski medaljer in kipar Anton Sever.

1886 je v Kostromi umrl ruski dramatik, realist Aleksander Nikolajevič Ostrovski. Znani sta njegovi drami Nevihta in Gozd, med komedijami pa Še tak lisjak se nazadnje ujame.

1899 se je rodil Kavabata Jasunari, ki je leta 1968 prejel Nobelovo nagrado za književnost.

1922 se je rodil irski arhitekt Kevin Roche.

1926 je umrla ameriška slikarka Mary Stevenson Cassatt.

1936 je v Beaconsfieldu umrl angleški pisatelj Gilbert Keith Chesterton. Znan je po svoji močno katoliško usmerjeni poeziji, romanih in esejistiki. Napisal je serijo parodističnih kriminalnih povesti o detektivu očetu Brownu, med njimi je najbolj znana Mož, ki je bil četrtek.

1936 je umrl ruski pisatelj Aleksej Maksimovič Peškov, bolj znan kot Maksim Gorki. Gorki velja za začetnika sloga socialni realizem, v svojem času pa je slovel tudi kot goreč politični aktivist. Med najbolj znana Gorkijeva dela prištevamo romane Mati: roman v dveh delih, Trije ljudje, Štiri drame, Ovaduh, Poletje in Artamonovi, napisal je tudi zbirko pravljic Ivanček Bedaček.

1954 je umrl slovenski slikar Anton Koželj, ki je sodil med najbolj priljubljene ilustratorje slovenskih knjig.

1961 se je rodil pevec Boy George O'Dowd.

1968 se je rodila ameriška igralka Yasmine Bleeth, najbolj znana po svoji vlogi v Baywatchu (Obalni straži).

1968 je umrl italijanski pesnik, pisatelj in prevajalec Salvatore Quasimodo. Njegova najpomembnejša dela so: Voda in zemlja iz leta 1930, In je nenadoma večer, ki je nastalo 12 leta pozneje, Sovražnikovo peto na srcu, Dan za dnem, Življenje ni sen iz leta 1949. Njegova poezija je hermetična, pozneje klasična, latinska. Rodil se je leta 1901. Motive za lirično obarvane pesmi je črpal iz grškega pesništva, rodne Sicilije in občutka osamljenosti. Bil je velik nasprotnik fašizma.

1971 je v Londonu odprl svoja vrata prvi Hard Rock Cafe.

1978 se je (kot Brook Busey) rodila Diablo Cody, najprej striptizeta, nato pa blogarka, novinarka, pisateljica in scenaristka, ki je leta 2007 za scenarij za film Juno dobila oskarja.

1986 je umrl argentinski pisatelj Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo.

1995 se je pevec Michael Jackson v javnosti prvič pojavil skupaj z ženo Liso Marie Presley, ko je dala intervju v oddaji Diane Sawyer.

2002 se je koncert, ki ga je priredila poppevka Britney Spears v teksaškem Lubbocku, neslavno končal, saj je po dveh odpetih pesmih zmanjkalo elektrike.