Dantejeva Božanska komedija je neskončen vir navdiha za gledališke režiserje. Foto: EPA
Dantejeva Božanska komedija je neskončen vir navdiha za gledališke režiserje. Foto: EPA
James Fenimore Cooper
Roman Poslednji Mohikanec je eden najbolj posrečenih prenosov romana na filmsko platno.

Je največji italijanski pesnik in sodi med najpomembnejše pesniške ustvarjalce vseh časov in za največjega evropskega literata srednjega veka. Boril se je za neodvisnost Firenc od papeža. Od leta 1302 je bil v pregnanstvu v številnih krajih v Italiji in drugod po Evropi. Pisal je v latinskem jeziku, toskansko narečje pa uvedel kot italijanski knjižni jezik.

Njegovo najznamenitejše delo je alegorično-religiozni ep Božanska komedija, ki opisuje tri onstranska kraljestva: pekel, vice in nebesa. V vse tri 'sektorje' onstranstva je Dante razvrstil znane sodobnike in zgodovinske osebe, ki pa jih je v vsa tri področja razvrstil na podlagi svojega moralnega prepričanja.
Novo življenje predstavlja vrh sladkega novega sloga, znana pa je tudi Monarhija. Rodil se je leta 1265.

1760 se je rodil italijansko-francoski skladatelj Maria Luigi Carlo Zenobio Salvatore Cherubini. Večino življenja je preživel v Parizu, kjer je bil ena najvidnejših glasbenih osebnosti.

1851 je umrl začetnik zgodovinskega romana v ameriški literaturi James Fenimore Cooper. Pisal je povesti o Indijancih in naseljencih. Najbolj znani deli sta Stezosledec in Poslednji Mohikanec.

1852 se je rodil srbski pisatelj Simo Matavulj.

1890 se je v Ljubljani rodil slovenski jezikoslovec, član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) Fran Ramovš. Na čelu SAZU-ja je bil dve leti. Velja za sistematičnega preučevalca zgodovine slovenske slovnice in narečij, zaradi česar je postal utemeljitelj teh ved na Slovenskem.

Njegova najpomembnejša dela so Konzonantizem, Dialekti in Kratka zgodovina slovenskega jezika. Umrl je leta 1952.

1927 je v Nici umrla ameriška plesalka Isadora Duncan, s pravim imenom Dora Angela Duncanon.

1982 je po prometni nesreči umrla Grace Patricia Kelly, z oskarjem nagrajena igralka in monaška kneginja. Bila je prva igralka, katere obraz se je pojavil na poštni znamki.

V spomin na Grace Kelly: prizor iz Hitchcockovega filma Dvoriščno okno (1954), v katerem je nastopila z Jamesom Stewartom: