Pred dvema letoma je Sean Penn požel izvrstne kritike v vlogi gejevskega aktivista Harveya Milka, za kar je prejel tudi oskarja. Foto: Reuters
Pred dvema letoma je Sean Penn požel izvrstne kritike v vlogi gejevskega aktivista Harveya Milka, za kar je prejel tudi oskarja. Foto: Reuters
Delo Francesca Albanija.
Mae West na fotografiji iz leta 1935.
Na današnji dan praznuje Robert De Niro. Foto: EPA
Ira Gershwin
Ira Gershwin je z bratom Georgeem napisal celo vrsto broadwayskih muzikalov in zimzelenih skladb.

Sean Penn se bo ljubiteljem filma za vedno zapisal v spomin z naslovi, kot so Žrtve vojne (1989), Carlitov zakon (1993), kjer je (danes komaj prepoznaven) navdušil v vlogi skodranega odvetnika Zadnji sprehod (1995), Tanka rdeča črta (1999), Moje ime je Sam (2001), Skrivnostna reka (2003), 21 gramov (2003), Vsi kraljevi možje (2006), V divjini (2007) in Milk (2008). Ameriška filmska akademija je njegov igralski talent z zlatim kipcem ovenčala dvakrat, za vlogo Skrivnostni reki in pred letom dni še za nastop v drami Milk, v kateri igra gejevskega aktivista Harveya Milka.
Sean Penn je znan tudi po političnem udejstvovanju in pred leti ostrem napadu na Bushevo vlado,- bil je oster nasprotnik vojne v Iraku. Vedno znova pa je njegovo ime polnilo tudi rumeni tisk, tako zaradi partneric kot naglega temperamenta. Leta 1985 se je poročil z Madonno, enajst let kasneje pa z Robin Wright, s katero sta se nedolgo nazaj po treh nemirnih letih tudi uradno ločila.

1578 se je v Bologni rodil italijanski slikar Francesco Albani.

Slikal je oltarne slike, mitološke krajine in alegorične upodobitve. Šestnajst let je deloval v Rimu, pozneje pa v slikarski šoli družine Carracci. Umrl je 4. oktobra 1660 v Bologni.

1676 je umrl nemški pisatelj Hans Jakob Christoffel von Grimmelshausen.

1876 se je v Gorici rodila slovenska slikarka Henrika Šantel. Slikala je portrete, cerkvene podobe in akvarele z motivi slovenskih narodnih noš.

1885 se je rodil slovenski pevec in basist Julij Betetto.

1893 se je rodila ameriška filmska igralka Mary Jane "Mae" West.

1904 se je rodil avstrijski muzikolog Leopold Nowak.

1908 je francoski karikaturist Emile Courtet v Parizu prvič v zgodovini prikazal risani film z naslovom Fantasmagorie.

1908 se je v Trstu rodil slovenski pesnik in satirik Ivan Rob. Pisal je satirične liste, v partizanih je bil član Agitteatra in urednik Cankarjevega bobnarja. Znane so duhovite parodije in satire na malomeščanstvo in politično nenačelnost. Znani deli sta Ptič Feniks in Mati zveza narodov ter verzna travestija Jurčičevega romana Deseti brat. Ivana Roba so kot talca 12. februarja 1942 v Veliki Ligonji ustrelili.

1936 je umrla znana italijanska pisateljica in Nobelova nagrajenka Grazia Deledda.

1943 se je rodil ameriški filmski igralec in oskarjev nagrajenec Robert De Niro. Čeprav ga pogosto opisujejo kot ameriško-italijanskega igralca, je v De Nirovih žilah tri četrtine irske krvi. Italijan je bil le njegov dedek, s katerim pa sta si bila zelo blizu. De Niro si s pokojnim Marlonom Brandom deli zanimiv rekord: igralca sta edina moža, ki sta prejela oskarja za upodobitev istega lika - Brando je bil izvrsten mafijski starosta Vito Corleone v prvem, Robert De Niro pa v drugem delu trilogije Boter.

De Niro je prav tako mož, ki je zavrnil vlogo Jezusa v filmu Zadnja Kristusova skušnjava, vseeno pa se je v življenju večinoma odločal za prave vloge: za oskarja je bil nominiran še za filme Taksist (1976), Lovec na jelene (1978), Pobesneli bik (1980), Prebujenje (1990) in Rt strahu (1991). Poleg Botra mu je zlati kipec prinesla še upodobitev propadlega boksarja v drami Pobesneli bik (1980).

1955 je umrl pomemben francoski slikar Fernand Leger.

1961 je umrl slovenski kipar Jakob Savinšek. Njegove kiparske stvaritve se odlikujejo z notranjo napetostjo in močno izraženim ritmom.

1973 je umrl ameriški pesnik Conrad Potter Aiken.

1983 je umrl ameriški skladatelj in tekstopisec Ira Gershwin, s pravim imenom Israel Gershowitz.