Balzac je postavil temelje evropskemu realističnemu romanu. Foto:
Balzac je postavil temelje evropskemu realističnemu romanu. Foto:
Judita
Judita Marka Marulića je prva hrvaška tiskana knjiga. Foto: www.gkmm.hr
Robert Williams Buchanan
Robert Williams Buchanan je bil škotski pesnik, pisatelj in dramatik.
Roman Polanski
Režiser se je rodil leta 1933 v Parizu. Foto: EPA

Rodil se je 20. maja leta 1799 v Toursu. S svojimi deli je postavil temelje evropskemu realističnemu romanu in noveli. Njegovo obsežno pripovedno delo je združil v cikel Človeška komedija, pri naslovu katere se je naslonil na Dantejevo Božansko komedijo, v zbirki pa z izredno močjo opazovalca in ustvarjalca upodabljal družbo svoje dobe. Preden je zaslovel kot pisatelj, je Balzac napisal več iger in romanov, ki pa v tistem času niso doživeli uspeha.

Balzac je pogosto delal v château at Le Saché v bližini rojstnega Toursa, čeprav je večina njegovega dela nastala v Parizu. Poln delovnega zanosa je lahko pisal tudi do 16 ur na dan. V zadnjih letih življenja je živel predvsem v svoji vili v Sèvresu. Leta 1850 se je poročil z Poljakinjo Eveline Hansko, s katero si je dopisoval več kot 15 let in je bila tudi model nekaterih njegovih portretov.

1414 se je rodil perzijski pesnik, mistik in učenjak Nour Od Din Abd Or Rahman E Jami.

1450 se je rodil pomembni hrvaški renesančni pesnik Marko Marulić, ki je med drugim izdal pesnitev Judita. Delo je bilo natisnjeno leta 1521 in je prva hrvaška tiskana knjiga sploh.

1750 se je v Lignanu rodil italijanski skladatelj in dirigent Antonio Salieri. Bil je Beethovnov, Schubertov in Lisztov učitelj ter Mozartov tekmec. Znana je njegova opera Danaide. Salieri je umrl 7. maja 1825 na Dunaju.

1841 se je rodil škotski pesnik, pisatelj in dramatik Robert Williams Buchanan.

1872 je umrl hrvaški pesnik Petar Preradović.

1905 se je v Žagi na Tolminskem ob Soči rodil slovenski pisatelj Oskar Hudales. Mladost je preživel v Savinjski dolini, kar je izredno vplivalo na njegovo literarno ustvarjanje. Otroštvo je opisal v knjigah Gmajna in Mladost med knjigami. Objavljal je v Učiteljskem tovarišu, se seznanjal z marksistično literaturo in postal komunist. Po osvoboditvi je delal v redakciji Borbe. Kasneje se je preselil v Maribor, kjer je pomagal pri organizaciji mariborskega Radia, Študijske knjižnjice, bil pa je tudi upravnik založbe Obzorja.

Obseg pisanja Oskarja Hudalesa je bil velik: pisal je gledališke kritike, literarne ocene in razprave, mnogo je prevajal in pisal šolske učbenike, najpomembnejše pa je bilo njegovo literarno ustvarjanje. Za odrasle je napisal zgodovinske romane in povest, za otroke pa avtobiografske spomine, pravljice, poljudnoznanstvene knjige. Njegova najbolj znana dela so Zgodba o bombažu, Triglavov polet in Zlati krompir. Umrl je v Mariboru 16. decembra 1968.

1918 se je rodila italijanska pisateljica in pesnica Elsa Morante.

1932 je umrl slovenski esejist in književni zgodovinar Pero Pajk.

1933 se je v Parizu rodil filmski režiser in scenarist poljskega rodu Roman Polanski. Režiser je leta 1959 diplomiral na filmski akademiji v poljskem mestu Lodz, kmalu po diplomi pa je nase opozoril s serijo kratkih filmov. Leta 1962 je predstavil svoj prvi pomembnejši celovečerec, ki je bil obenem prvi večji poljski film, posnet po koncu druge svetovne vojne. To je bil film Nož v vodi.

Izjemen uspeh je Polanski dosegel leta 1979, ko je bil njegov film Tess nagrajen s kar nekaj oskraji, na prvega oskarja za najboljšega režiserja pa je moral Polanski počakati do leta 2003, ko mu je tako želeno priznanje prinesel film Pianist. Med filmi Romana Polanskega velja sicer izpostaviti vsaj še domiselno grozljivo komedijo Ples z vampirji, Kitajsko četrt in njegov zadnji film Oliver Twist.

Življenje Romana Polanskega je zaznamovalo tudi nekaj nič kaj prijetnih dogodkov. Leta 1969 je njegovo ženo ubila 'klika' zloglasnega Charlesa Mansona, leta 1978 pa so Polanskega obtožili splonega občevanja s komaj 13-letnim dekletom. Zaradi obtožbe je Polanski pobegnil v Evropo in se do danes ni vrnil v Združene države.

Septembra 2009 je Polanskega aretirala švicarska policija, medtem ko se je udeležil filmskega festivala v Zürichu na podlagi trideset let stare ameriške tiralice. Sodne oblasti v Los Angelesu so podale zahtevo po izročitvi, saj so želele, da režiser odsluži kazen, Švica pa je julija odločila, da ga ne bo izročila ameriškim oblastem.