Federico Garcia Lorca - osebnost španske pesniške generacije 1927. Foto:
Federico Garcia Lorca - osebnost španske pesniške generacije 1927. Foto:
George Enescu se je rodil leta 1881.

Federico Garcia Lorca je ključna osebnost španske pesniške generacije 1927. V delih je udejanil sintezo vplivov medernizma, ljudske poezije, umetne baročne poezije in nadrealističnih teženj, proslavil pa se je z deli Ciganski romancero, Pesnik v New Yorku, Krvava svatba in Dom Bernarde Albe.
Pesnik je v svoji najbolj značilni liriki iskal bistvo 'ciganske duše', kajti 'cigansko je tisto, kar je najvišje, najgloblje in najbolj aristokratsko v moji deželi, pa tudi najznačilnejše določilo in tisto, kar ohranja žar, kri in abecedo andaluzijske in univerzalne resnice.'

Garcia Lorca v domovini ne velja le za enega največjih lirikov 20. stoletja, marveč je tudi simbol nasprotnikov generala Franca, ki so padli v krvavi državljanski vojni. Kot glasen republikanec, homoseksualec in umetnik, ki je pisal o trpljenju marginaliziranih skupin, je bil Lorca poosebitev vsega, čemur so nacionalisti nasprotovali, in primerna tarča njihovega srda. Avgusta 1936, le mesec dni po Francovi vstaji, ki je sprožila vojno, je bil 38-letni pesnik aretiran, zaslišan in odveden pred strelski vod v bližini vasice Víznar. Federico Garcia Lorca se je rodil 5. junija leta 1898 v Fuente Vaqueros.

1753 je umrl nemški arhitekt Johan Balthasar Neumann.

1881 se je rodil največji romunski skladatelj George Enescu, ki sodi med najodličnejše skladatelje novejše dobe.

1887 se je rodil irski pesnik Francis Ledwidge.

1915 je v Novem mestu umrl slovenski slikar in grafik Vladimir Lamut. Bil je soustanovitelj socialno angažirane skupine Gruda. Znana je po avtoportretih in krajinskih motivih, zlasti ob Krki. Rodil se je 19. avgusta 1915 v Čatežu ob Krki.

1925 se je rodil kanadski dramatik in pesnik Claude Gauvreau.

1929 je v Benetkah umrl ustanovitelj in vodja ruskega baleta Sergej Djagilev. Rodil se je 31. marca 1871 v Novgorodu. Dolga leta je deloval tudi v Parizu in Monte Carlu.

1972 je umrl francoski pisatelj Jules Romains, ki velja za utemeljitelja unanimističnega literarnega gibanja. Njegovo najbolj znano delo je roman Ljudje dobre volje.

1995 je umrl francoski skladatelj Pierre Henri Marie Schaeffer.