'Madona, kako sem čudovit!' - po takih in podobnih izjavah smo si zapomnili lik Dicka Solomona iz humoristične serije Tretji kamen od Sonca. Foto: Reuters
'Madona, kako sem čudovit!' - po takih in podobnih izjavah smo si zapomnili lik Dicka Solomona iz humoristične serije Tretji kamen od Sonca. Foto: Reuters
Miguel Ángel Asturias je leta 1967 prejel Nobelovo nagrado.
Petar Petrović Njegoš
Petar Petrović Njegoš je bil črnogorski posvetni in cerkveni vladar ter pesnik.

John se je rodil upokojeni igralki Sari Jane in producentu in režiserju Arthurju Lithgowu v Rochesterju v ameriški zvezni državi New York, družina pa se je zaradi očetovega dela ves čas selila.

Čeprav je najbolj znan po prej omenjeni komični vlogi, je Lithgow tudi priznan odrski in filmski igralec. Dobil je več tonyjev in emmyjev, dvakrat pa je bil nominiran tudi za zaželenega oskarja. Delal je tudi na radiu in snemal glasbo za otroke. Leta 1967 je z odliko diplomiral na prestižnem Harvardu.

1605 se je rodil angleški pisatelj Thomas Browne.

1745 je v Dublinu na Irskem umrl najpomembnejši predstavnik razsvetljenskega satirično-potopisnega romana Jonathan Swift. Njegovo poglavitno delo je roman Guliverjeva potovanja, literarna vprašanja pa je obravnaval v Boju knjig.

1845 je bila prvič uprizorjena Wagnerjeva opera Tannhäuser.

1851 je umrl največji črnogorski pesnik Petar Petrović Njegoš.

Kot vladika je opeval stoletne boje svojega ljudstva za svobodo. Njegovo najpomembnejše delo je Gorski venec, v katerem je opeval svojo domovino. Petar Petrović Njegoš se je izobraževal v Cetinjskem samostanu, kjer si je pridobil vsestransko izobrazbo, ki mu je koristila tudi pozneje, ko je prevzel položaj vladike. Vladika, cerkveni in posvetni poglavar, je Petrović postal že pri 17 letih. Kljub mladosti je veljal za dobrega vladarja, ki mu je uspelo pomiriti prepire med posameznimi plemeni.

1876 se je v vasi Ledinek pri Sv. Ani na Krembergu rodil slovenski bibliograf in publicist Janko Šlebinger.

1878 seje rodil slovenski teolog, zgodovinar in slavist Franc Grivec.

1899 se je rodil gvatemalski pisatelj in diplomat Miguel Ángel Asturias, ki je leta 1967 prejel Nobelovo nagrado.

1907 se je rodil ameriški džezovski glasbenik Roger Wolfe Kahn.

1908 se je rodil norveški skladatelj Geirr Tveitt.

1913 se je rodil brazilski pesnik in skladatelj Marcus Vinícius da Cruz de Melo Morais, bolj znan kot Vinícius de Moraes.

1916 se je rodil ukrajinski pesnik Emil Gilels.

1931 se je rodil angleški pisatelj John le Carré.

1932 se je rodil ameriški igralec Robert Reed.

1946 se je rodil angleški pisatelj Philip Pullman.

1950 je umrla ameriška pesnica Edna St. Vincent Millay.

1987 je umrla angleška čelistka Jacqueline Du Pré.