Obetavni igralec je umrl star komaj 23 let. Foto: EPA
Obetavni igralec je umrl star komaj 23 let. Foto: EPA
Načrt Moskve Sigmunda Herbersteina iz leta 1549.
Rudolf Valentino
Rudolf Valentino - prvi zares veliki hollywoodski zvezdnik.
Tone Kralj, Kalvarija (Križanje), 1921. Foto: Moderna galerija

V svoji kratki filmski karieri je prejel tako nominacijo za oskarja kot zlati globus za najboljšega stranskega igralca v filmu Tek v prazno režiserja Sidneyja Lumeta.

Umrl je 31. oktobra leta 1993 zaradi prevelikega odmerka mamil.

1486 se je v Vipavi rodil avstrijski diplomat in potopisec Sigmund Herberstein. Njegovo najbolj znano delo je knjiga o Rusiji, ki se je dolgo uporabljala kot priročnik za poznavanje ruskih razmer in ruske zgodovine.

1507 je umrl burgundsko-flamski pesnik in kronist Jean Molinet.

1863 je umrl ruski igralec Mihail Semjonovič Ščepkin, najpomembnejši umetnik tedanjega ruskega gledališča. Bil je velik vzor številnim igralcem.

1900 se je v Zagorici na Dobrepolju rodil slovenski slikar Tone Kralj. Posvetil se je predvsem monumentalnemu cerkvenemu slikarstvu. V olju je naslikal številne imenitne podobe iz ljudskega življenja.

1926 je v New Yorku umrl ameriški igralec italijanskega rodu Rudolf Valentino, filmski zvezdnik z začetka 20. stoletja.

Pravzaprav bi lahko Rudolfa Valentina, ki se je 6. maja 1895 rodil v italijanskem kraju Castellaneta, označili kar za največjega filmskega zvezdnika nemega filma, ki mu priznavajo tudi status povsem prvega sekssimbola. Filmska kariera ni bila prva izbira Rudolfa Valentina. Želel si je vojaške kariere, a ga zaradi premajhnega obsega prsnega koša niso sprejeli na vojaško akademijo. Zato se je odločil za študij kmetijskih znanosti, ki ga je tudi dokončal.

Valentinova 'delovna doba' je bila pravzaprav zelo kratka. Nastopati je začel leta 1919, zadnji film pa je posnel leta 1926, ko je umrl star komaj 31 let. Za poznejšo Valentinovo slavo je bil 'odgovoren' režiser Rex Ingram, ki je igralcu namenil vlogo v filmu Štirje jezdeci apokalipse, ki je postal velika uspešnica. Histerija okoli Rudolfa Valentina se je še stopnjevala ob njegovem nastopu v filmih Šejk in Šejkov sin.

1937 je umrl francoski skladatelj Albert Roussel. Napisal je štiri simfonije, vrsto simfoničnih pesnitev, dosti komornih in klavirskih skladb in nekaj odrskih del.

1939 se je rodila slovenska slikarka Jelka Reichman.

1957 je umrla slovenska kiparka in slikarka Karla Bulovec Mrak.