Aaron Spelling nam je predstavil zgode in nezgode lepih in bogatih v Los Angelesu. Foto: Reuters
Aaron Spelling nam je predstavil zgode in nezgode lepih in bogatih v Los Angelesu. Foto: Reuters
Osnovni element džezovske enačbe.
Jean Anouilh.
Anouilh se je sicer rodil v Bordeauxu, a je imel baskovske prednike.
James Levine.

Katero izmed njegovih del pozna skoraj vsak televizijski gledalec, saj je produciral tako priljubljene serije, kot so bile Dinastija, Čarlijevi angelčki, Beverly Hills 90210 in Melrose Place. Konec 70. in v začetku 80. so ameriško tv-postajo ABC preimenovali kar v Spellingovo, saj so bile njegove skoraj vse oddaje, predvajane v elitnem času.

Spelling je znal razbrati želje ameriških gledalcev, poleg tega pa je ameriško kulturo tudi uspešno izvražal v svet. Čeprav so serije, pod katerimi je bil podpisan, oblikovali tudi drugi ljudje, je bil producent, ki je želel držati niti v svojih rokah in ki je s scenaristi sodeloval pri razvijanju zgodbe in glavnih protagonistov. Ni malo kritikov, ki mu priznavajo, da je s svojimi deli pomagal sooblikovati navade ameriških televizijskih gledalcev in pogled, ki ga imajo na ameriško kulturo tujci.

Med njegovimi zadnjimi uspešnejšimi projekti je serija Sedma nebesa, v kateri se je z mondenih sosesk Los Angelesa preselil v manjše ameriško mesto, pred ekrane pa je postavil igralce, ki so se vživeli v veliko župnikovo družino.

1814 se je rodil Adolphe (Antoine Joseph) Sax, iznajditelj saksofona.

1824 se je rodil skladatelj Carl Heinrich Carsten Reinecke.

1872 je umrl slovenski založnik in tiskar Jožef Blaznik.

1889 se je v Odesi rodila ruska pesnica Ana Ahmatova. Med letoma 1946 in 1950 je bilo prepovedano objavljati njeno poezijo, bila pa je tudi ves čas močno kritizirana. Ahmatova je predstavnica akmeizma, ki je nasproti simbolizmu zagovarjal jasnost, logičnost in realnost. Njena lirika je jedrnata in zgoščena, zelo intimna, polna tragičnih občutij, sprva z motivi ljubezni, odpovedi in osamljenosti, pozneje pa tudi z doživetji vojne in revolucije, nazadnje pa z razmišljanji o lastni in zgodovinski preteklosti, izgubi najbližjih. Najpomembnejše pesniške zbirke so: Večer, Molek, Bela jata, Trpotec, 1922, Pesnitev brez junaka, Tek časa in Delo.

1910 se je v Bordeauxu rodil francoski dramatik Jean Anouilh. V svojih delih je prenašal antične teme v stvarnost 20. stoletja. Snov je zajemal tudi iz sodobnosti in s pomočjo tradicionalnih in modernih stilnih sredstev in psihoanalize obravnaval predvsem razkol med odvratno stvarnostjo sodobne meščanske družbe, njene politike in morale in čisto ljubeznijo ter neoskrunjenostjo mladih bitij; edini izhod iz tega razkola je največkrat videl v smrti. Njegove drame delijo ponavadi na rožnate komedije in črne tragedije, temeljijo pa na pesimističnem odnosu do sveta. Njegove najbolj znane drame so: Popotnik brez prtljage, Ples tatov, Evridika, Ardele ali Marjetica, Skušnja ali kaznovana ljubezen, Valček toreadorjev, Cecilija ali šola za očete, Orkester, Dragi Antoine ali zavržena ljubezen in Ne budite gospe.

1943 se je rodil ameriški dirigent in vodja metropolitanske opere James Levine.

1943 so nemški okupatorji kot talca ustrelili slovenskega slikarja Lojzeta Šušmelja. Živel in slikal je predvsem v Prekmurju.

1975 je Alice Cooper v Vancouvru padel z odra med turnejo z naslovom Dobrodošli v moji nočni mori in si zlomil šest reber.

1987 se je na naslovnici revije Cosmopolitan pojavila Madonna.

2003 je med koncertom v Londonu Eminem podaril neki oboževalki v prvi vrsti 450.000 dolarjev vredno ogrlico. Preden je darilo dal, je izjavil, da bo to darilo dal najbolj seksi ženski, ki jo bo videl. V Michiganu rojeni pevec velja za enega najbolj kontraverznih reperjev in je bil za svoje pesmi že večkrat nagrajen. Njegovi zadnji album nosi naslov Curtain Call: The Hits.