Ob 800-letnici samostana je bila tetralogija Ivana Zorca Beli menihi nekakšna katoliška obramba opatov nasproti kritični liberalski tematizaciji samostanske zgodovine. Foto: Urad vlade za komuniciranje
Ob 800-letnici samostana je bila tetralogija Ivana Zorca Beli menihi nekakšna katoliška obramba opatov nasproti kritični liberalski tematizaciji samostanske zgodovine. Foto: Urad vlade za komuniciranje
Matt LeBlanc
Matt LeBlanc se je uveljavil v nanizanki Prijatelji. Foto: EPA
Minnelli je režiral tudi muzikal Gigi. Foto: EPA

se je v Malem Gabru pri Stični rodil slovenski pisatelj Ivan Zorec.

Že v mladih letih so ga zaradi "razgrajaštva in protiverskega mišljenja" izključili iz novomeške gimnazije. Zorec, ki je sicer delal kot železniški uradnik v Ljubljani in v Trstu, pa je začel prozo objavljati šele v zrelih letih.

Objavljal je predvsem v reviji Ljubljanski zvon, liberalska kritika je hitro začela ceniti zlasti njegov jezik, pri katoliški duhovščini pa Zorec ni bil priljubljen. Zmotilo jo je predvsem njegovo opisovanje erotičnih prizorov v naturalistični maniri. Kasneje si je s pisanjem za Mohorjevo družbo pridobil naklonjenost cerkvenih veljakov.

Zorčeva najpomembnejša dela so zbirka novel Pomenki (1921), Domačija na Temenici (1929), tetralogija Beli menihi (1932-1937) in spomini Iz nižav in težav. Ivan Zorec je umrl leta 1952 v Ljubljani.

1719 je umrl nemški graditelj orgel Arp Schnitger.

1815 se je rodil slovenski slikar Ludvik Grilc, ki je slikal in kopiral predvsem cerkvene slike in freske, pa tudi portrete in krajine.

1834 je umrl angleški pesnik, kritik in filozof Samuel Taylor Coleridge.

1844 se je rodil ameriški slikar in kipar Thomas Eakins.

1870 se je rodil ameriški slikar Maxfield Parrish.

1905 se je rodil judovski pisatelj Elias Canetti, ki je leta 1981 dobil Nobelovo nagrado za književnost.

1963 je umrl slovenski gledališki režiser Milan Skrbinšek.

1967 se je rodil ameriški filmski in televizijski igralec Matt LeBlanc, najbolj znan po vlogi Joeja v nanizanki Prijatelji.

1980 je umrl ruski pevec, pesnik gledališki in filmski igralec ter pisatelj Vladimir Semjonovič Visocki.

1993 je umrl slovenski gledališki igralec Maks Furijan, ki se je proslavil z nastopi v številnih vlogah, uveljavil pa se je tudi kot odličen filmski igralec.

1986 je umrl ameriški filmski režiser Lester Anthony "Vincente" Minnelli, ki je med drugim režiral filme Amerikanec v Parizu, Sla po življenju, Gigi, Dom na griču, Štirje jezdeci apokalipse in Dva tedna v drugem mestu.

2003 je umrl angleški filmski režiser John Richard Schlesinger, ki je režiral filme: Lažnivec Billy, Darling, Daleč od ponorelega sveta, Polnočni kavboj, Dan kobilic (Blišč in beda Hollywooda), Maratonec in druge.