Federico Garcia Lorca - ključna osebnost španske pesniške generacije 1927. Foto: spletna stran plaza.snu.ac
Federico Garcia Lorca - ključna osebnost španske pesniške generacije 1927. Foto: spletna stran plaza.snu.ac
Prepoznavni mizarski slog Chippendale.
David Bowie se je rodil kot David Jones. Foto: EPA
Mark Wahlberg
Mark Wahlberg je zaton glasbene kariere uspešno nasledil z vzponom igralske. Foto: EPA

Je ključna osebnost španske pesniške generacije 1927. V delih je udejanil sintezo vplivov modernizma, ljudske poezije, umetne baročne poezije in nadrealističnih teženj. Proslavil se je z deli Ciganski romancero, Pesnik v New Yorku, Krvava svatba, Dom Bernarde Albe in druga.
Čeprav se Lorce danes spomnimo predvsem kot odličnega književnika, pa ne smemo pozabiti, da se je ena od ključnih osebnosti španske avantgarde posvečala tudi slikanju in skladanju glasbe. 19. avgusta 1936 so ga pri Viznarju ustrelili.

1718 je bil v Otleyju krščen angleški umetniški mizar Thomas Chippendale. Izdal je zbirko načrtov za pohištvo – Napotki za gospodo in izdelovalce pohištva.

Značilnosti angleškega pohištvenega sloga v 18. stoletju so imenovali po njem. Ustvaril je namreč slog, ki je kombinacija francoskega rokokoja in gotskih motivov. Chippendale je umrl 13. novembra 1779 v Londonu. Chippendale se danes imenuje angleški pohištveni slog, za katerega so značilne preproste, funkcionalne oblike sedežnega pohištva in do visokega sijaja zloščen naravni les.

1898 se je v Fuente Vaquerosu rodil španski pesnik Federico Garcia Lorca.

1919 se je v Tokiu rodil japonski dirigent Akeo Vatanabe.

1928 se je rodil ameriški režiser Tony Richardson. Režiral je filme Tom Jones, Fantom v operi in Hotel New Hampshire.

1959 je Bob Zimmerman diplomiral. Kmalu potem je nastopal po kavarnah na univerzi Minnesota v Minneapolisu, pozneje pa je nastopal v Greenwich Villagu v New Yorku. Takrat pa je že spremenil svoje ime v Bob Dylan (po pesniku Dylanu Thomasu). Pred tem je nekaj časa nastopal pod imenom Elston Gunnn, na klavirju pa ga je spremljal Bobby Vee.

Kmalu se je Bob Dylan odločil za samostojno kariero kantavtorja. K njegovi odločitvi za samostojno glasbeno pot je nekaj prispeval tudi obisk tedaj že zelo bolehnega potujočega glasbenika Woodyja Guthrija leta 1961 v bolnišnici v New Jerseyju. Guthrie je bil namreč eden od idolov mladega Dylana, ki je želel naslediti "trubadursko" življenje v Guthrijevem slogu.

1964 je David Jones s skupino The King Bees posnel prvo ploščo z naslovom Liza Jane, ki jo je izdala založba Vocalion iz Velike Britanije. Manj kot desetletje kasneje je Jones postal zelo znan, a pod drugim imenom. Postal je David Bowie.

1971 se je rodil glasbenik in igralec Mark Wahlberg. Mark je nastopal kot pevec in kitarist v skupini Marky Mark and The Funky Bunch. Med drugim pa se je izkazal tudi kot maneken v reklamah za spodnje perilo Calvina Kleina.

1972 je umrl slovenski dramatik Fedor Gradišnik. Napisal je drame Tat, Sorodna srca in Norec. Poleg tega je napisal mladinsko igro Sirota in roman Institutka.