Za angelskim obrazom se skriva zelo temen smisel za humor. Foto: EPA
Za angelskim obrazom se skriva zelo temen smisel za humor. Foto: EPA
La Fontaine je tudi avtor basni o želvi in zajcu.
Ljudevit Gaj.
Percy Bysshe Shelley
Kevin Bacon
Kevin Bacon. Foto: EPA

Po zaslugi kolaža različnih glasbenih slogov, na trenutke hermetičnih besedil, uporabe najrazličnejših samplov in svoje ironične drže Beck v očeh mnogih kritikov velja za eno najbolj večplastnih osebnosti alternativnega rocka 90-ih. Nenadno slavo mu je prinesel singel Loser (1994) - a se preizkušene formule ni dolgo držal. Pripovedni slog ameriškega folka je kmalu zamenjal za hip hop matrico, to pa za čisti eklekticizem, kar je za seboj potegnilo primerjave tako z The Beastie Boys kot tudi z bobom Dylanom in Princom.

Polarni nasprotji Beckovega ustvarjanja sta obenem tudi njegova najuspešnejša albuma - Odelay (1996) in melanholični, introspektivni Sea Change (2002). Kot zanimivosti naj omenimo še, da je Beck poročen s sestro dvojčico igralca Giovannija Ribisija in da je že od mladih let pripadnik scientološke cerkve.

1621 se je rodil francoski basnopisec Jean de Lafontaine.Njegovo najpomembnejše delo so basni, ki jih je izdal v 12 knjigah in so izvirne predelave Ezopovih in Fedrovih motivov z nedogmatično in lagodno, rahlo zbadljivo in vselej trezno moralno poanto.

1809 se je rodil hrvaški pisatelj, politik in pobudnik ilirizma Ljudevit Gaj. Gaj je začel širiti svojo različico črkopisa s črkami Č, Š in Ž, in sicer po češkem vzoru. Pisavo je širil tudi po slovenskih krajih. Zagnan Ilirec je bil Stanko Vraz, ki je 1839 izdal knjigo Narodne pesmi ilirske, koje se pevaju po Štajerskoj, Kranjskoj, Koruškoj i zapadnoj strani Ugarske, ki velja za prvo "slovensko" knjigo v gajici. Leta 1836 je začel izdajati Novine Ilirske z literarno prilogo Danica Ilirska. Bil je tudi vodja ilirske narodne stranke.

1819 se je rodil avtor prve hrvaške opere Ljubezen in zloba Vatroslav Lisinski. Njegovo delo je v tesni zvezi z ilirskim gibanjem. Na predlog Alberta Štrige je leta 1841 posvetil skladbo tudi Ljudevitu Gaju. Vatroslav Lisinski se je lotil prve hrvaške nacionalne opere, katere praizvedba je bila leta 1846. Po odločitvi, da se bo glasbeno izobraževal na praškem konservatoriju in kljub odlično opravljenim sprejemnim izpitom, ga zaradi starosti niso sprejeli. Njegova druga opera Porin je bila izvedena 1897. Umrl je v 35. letu starosti.

1822 je umrl angleški pesnik Percy Bysshe Shelley.

1867 se je rodila nemška slikarka Käthe Kollwitz.

1882 se je rodil avstralski pianist, saksofonist in skladatelj Percy Grainger.

1911 se je rodil slovenski arhitekt Edo Mihevc.

1933 je umrl angleški pisatelj sir Anthony Hope Hawkins.

1951 se je rodila ameriška filmska igralka Anjelica Huston, hči režiserja Johna Houstona in nekdanja žena Jacka Nicholsona. Igralka se je med drugim predstavila v vlogi Morticie Addams v filmu Adamsovi, nastopila pa je še v filmih The Crossing Guard, Art School Confidential in These Foolish Things.

1958 se je rodil ameriški igralec Kevin Bacon.

1967 je umrla angleška gledališka in filmska igralka Vivian Mary Hartley, bolj znana kot Vivien Leigh. Igrala je v filmu V vrtincu.

1998 se je igralcema Willu Smithu in Jadi Pinkett-Smith rodil sin Jaden, ki je šel kmalu po stopinjah svojih staršev. Za vlogo v filmu V iskanju sreče (2006), v katerem je nastopil s svojim očetom, je leto kasneje dobil MTV-jevo nagrado za najboljšega novega igralca.