Danes velja Johnny Depp za enega najbolj nadarjenih igralcev (sedem nominacij za zlati globus in dve nominaciji za oskarja) svoje generacije. Foto: EPA
Danes velja Johnny Depp za enega najbolj nadarjenih igralcev (sedem nominacij za zlati globus in dve nominaciji za oskarja) svoje generacije. Foto: EPA
Primož Trubar
Primož Trubar se je rodil na Rašici na Dolenjskem.
Po romanu Oliver Twist so posneli tudi vrsto filmskih priredb.
Jaka Racman je že častitljive starosti ... Foto: epa
Članica zasedbe Spice Girls Emma Bunton Foto: epa

v Owensboru v Kentuckyju rodil ameriški filmski igralec Johnny Depp.

Mama je bila natakarica, oče inženir, Johnny pa je bil najmlajši od štirih otrok. Družina je nemško-irsko-indijanskega rodu. Za nekdanjim "enfant terrible" so leta divjega življenja in še več let najbolj bizarnih in eklektičnih vlog, ki niso nujno pomenile blagajniškega uspeha, so pa Johnnyju prinesle sloves enega najbolj nadarjenih igralcev svoje generacije.
Prvo večjo vlogo je odigral v filmu Edward Škarjeroki (1990), za vlogo je bil nominiran za zlati globus. Poleg tega je igral v filmih Ed Wood, Bilo je nekoč v Mehiki, Pirati s Karibov, V iskanju dežele Nije, Skrivnostno okno, Brezglavi jezdec, Don Juan DeMarco, Strah in groza v Las Vegasu, Čokolada ... Letos pa se predstavlja v četrtem nadaljevanju Piratov s Karibov, v katerem je ponovil za oskarja nominirano vlogo pirata Jacka Sparrowa.

1508 se je na Rašici rodil pisec prve slovenske knjige in prevajalec Svetega pisma Primož Trubar.

Šolal se je na Reki, v Salzburgu, zasebni šoli škofa Bonoma v Trstu in na dunajski univerzi. Po posvetitvi v duhovnika je bil vikar v Laškem, pridigar v Ljubljani, tajnik Bonoma in beneficiat svetega Maksimiljana v Celju. V pregnanstvu je živel od leta 1547 do 1561. Za širjenje protestantizma med rojaki je poskrbel s pisano besedo - Katekizmom in Abecedarijem, prevodi odlomkov Svetega pisma in slovenskim koledarjem. Tik pred smrtjo je prevedel še Luthrovo Hišno postilo. Utemeljitelj slovenskega knjižnega jezika Primož Trubar je umrl 28. junija 1568 v Derendingenu.

1870 je umrl utemeljitelj in glavni predstavnik angleškega realističnega, socialnokritičnega romana Charles John Huffam Dickens. Na stvaren, realističen in humoren način je opisoval razmere svoje dobe, še posebej nižjih slojev. Njegova najpomembnejša dela so David Copperfield, Oliver Twist, Nicholas Nickleby in Pusta hiša.

1891 se je rodil ameriški skladatelj in pesnik Cole Porter. Razen prvega neuspeha je bila večina njegovih del zelo uspešnih. Med drugim je napisal Norosti Greenwich Villagea (1924); Vesela ločitev (1932); Jubilej (1935); Rdeče, Vroče in Modro (1936); Du Barry je bila Lady (1939); Panama Hattie (1940); Nekaj za fante (1943); Poljubi me, Kate (1948); Kan-Kan (1953); Svilene nogavice (1955). Med Porterjeve filme sodita: Rojena za ples (1936) in V visoki družbi (1956). Njegove najbolj znane pesmi pa so: Night and Day, Begin the Beguine, Let's Do It in In the Still of the Night.

1922 se je rodil scenarist George Axelrod, ki je napisal scenarij za film Zajtrk pri Tiffanyju.

1934 se je v risanki Pametna majhna kokoška prvič pojavil Jaka Racman.

1958 je pevec Jerry Lee Lewis zakupil celotno stran časnika Billboard Magazine, na kateri je objavil oglas, v katerem je razložil, zakaj se je ločil od svoje druge žene in se poročil s svojo 14-letno sestrično Myro.

1961 se je rodil ameriški filmski igralec Michael J. Fox. Znan je po svoji vlogi v nanizanki Družinske vezi (1982-1989). Njegovi najbolj znani filmi so: trilogija Vrnitev v prihodnost (1985, 1989, 1990), Ameriški predsednik (1995). Poleg tega je posodil svoj glas liku v filmu Mišek Stuart Little I, II. (1999). Na televizijo se je vrnil z nanizanko Vsi županovi možje (1996-2000). Leta 1998 je javnosti razkril, da od leta 1991 boleha za parkinsonovo boleznijo.

1969 je Brian Jones oznanil, da zapušča skupino The Rolling Stones. Kot razlog je navedel nestrinjanje z glasbenimi smernicami v skupini.

1970 je univerza Princeton zaradi glasbenih dosežkov Bobu Dylanu podelila častni doktorat.

1974 je v Madridu umrl gvatemalski pisatelj in diplomat Miguel Ángel Asturias, ki je leta 1967 prejel Nobelovo nagrado za književnost.

1993 je ameriška pošta izdala serijo spominskih znamk, posvečenih glasbenim legendam Billu Haleyu, Buddyju Hollyju, Clydeu McPhatterju, Otisu Reddingu, Ritchieu Valensu, Dinah Washington in Elvisu Presleyju.

1998 je angleška glasbena skupina The Spice Girls prvič nastopila, odkar jo je zapustila Ginger Spice. Nastopila je na dobrodelni prireditvi, ki jo je priredil italijanski tenorist Luciano Pavarotti skupaj s svojimi prijatelji za revne otroke v Liberiji.