Klasicistični umetniki so se spet začeli zanimati za antiko. Foto:
Klasicistični umetniki so se spet začeli zanimati za antiko. Foto:
Jean Auguste Dominique Ingres: Napoleon na prestolu
Jean Auguste Dominique Ingres se je v svojem zgodnjem ustvarjalenm obdobju uveljavil kot odličen portretist.
Ingrid Bergman
Ingrid Bergman je umrla na svoj rosjtni dan leta 1982.
Michael Jackson
Novica o Jacksonovi smrti je svet pretresla 25. junija, ko je pevec nenadoma umrl zaradi zastoja srca. Javnost se je lahko od pevca, ki je s svojo glasbo zaznamoval predvsem 80. leta, poslovila 7. julija v losangeleškem Staples Centru, dokončno pa ga bodo pokopali prav na njegov rojstni dan. Foto: Reuters

1780 se je rodil francoski neoklasicistični slikar in risar Jean Auguste Dominique Ingres.

Ingres je bil vodilni francoski slikar obdobja neoklasicizma, ki si je znanje med drugim pridobival tudi pri slovitem francoskem klasicistu Jacques-Louisu Davidu. Že leta 1801 je napovedal svoj 'pohod' med najbolj odlične slikarje. Tega leta je namreč prejel priznanje Prix de Rome. V tem zgodnjem ustvarjalnem obdobju je Ingres naslikal številne portrete; nekateri so sledili romantičnemu slogu, nekatere pa je odlikovala izredna natančnost slikarske poteze in plastičnost motivov.

Po prihodu v Rim se je Ingres navdušil nad slikanjem prizorov kopanja, ki so dolgo ostali njegov priljubljeni motiv. Proti sredini 19. stoletja so Ingresa začeli označevati kot opozicijo tedanji romantiki; imenovali so ga celo za akademskega vodjo gibanja proti romantiki. Čeprav je vse življenje ostal zvest le nekaj temam, ki jih je obdeloval vedno znova, in čeprav so ga razglasili za varuha 'okorenelih' klasicističnih načel, je Ingres že za časa svojega življenja užival sloves odličnega slikarja.

1709 se je rodil francoski pesnik in dramatik Jean-Baptiste-Louis Gresset.

1797 je umrl angleški slikar Joseph Wright.

1862
se je v Gentu rodil belgijski pesnik in dramatik, predstavnik simbolizma Maurice Polydore Marie Bernard Maeterlinck. Njegova dramska dela so najznačilnejši primeri simbolistične dramatike, najpomembnejši deli sta drami Slepci in Peleas in Melisanda. Za svoje literarno delo je leta 1911 prejel Nobelovo nagrado.

1898 se je rodil ameriški filmski režiser Preston Sturges.

1915 se je v Stockholmu rodila švedska filmska igralka Ingrid Bergman. Njeni najbolj znani filmi so: Casablanca, Komu zvoni, Plinska luč, Anastazija. Prejela je tri oskarje: za filme Plinska luč, Anastazija in Casablanca. Umrla je na svoj rojstni dan leta 1982 v Londonu.

1929 je umrl ruski baletnik Segej Pavlovič Djagilev.

1958 se je rodil ameriški pop pevec Michael Jackson. Letos je svet pretresla vest o tragični smrti takrat še ne 51-letnega pevca, ki je umrl zaradi prevelike doze nevarnega uspavala propofola.

1964 je v Ljubljani umrl slovenski pisatelj Juš Kozak. Njegova najboljša dela so roman Šempeter, esejistična knjiga Blodnje in memoarska knjiga Lesena žlica, pa tudi novela Maske. Pisal je tudi eseje o umetnosti in književnosti. Kot pisateljska osebnost je bil Juš Kozak najmočnejši tedaj, kadar odkritosrčno in slogovno ubrano govori o svojem življenju ali črta okolje in človeške značaje. Urejal je Ljubljanska zvon in Novi svet. Rodil se je 26. junija 1892 v Ljubljani. Izhajal je iz ugledne družine. Juš je že v otroštvu spoznal kulturniški krog ljudi. Služboval je kot gimnazijski profesor in drugi svetovni vojni ravnatelj SNG Drame. V napredno gibanje preporodovcev se je vključil že v mladeniških letih.