Nad duhovnostjo se je navdušil v hipijevskih časih, ko je potoval po svetu in spoznaval različne družbe in vzhodnjaška verovanja. Foto: EPA
Nad duhovnostjo se je navdušil v hipijevskih časih, ko je potoval po svetu in spoznaval različne družbe in vzhodnjaška verovanja. Foto: EPA
Avgust Černigoj: Postojna (olje na platnu, 1921, detajl)
Jorge Luis Borges
Mnogi menijo, da bi moral Borges dobiti Nobelovo nagrado za književnost. A je ni.

Preden se je popolnoma posvetil pisanju, je Coelho delal kot gledališki režiser in igralec, pisec besedil (sodeloval je z več uspešnimi brazilskimi glasbeniki in pomagal ustvariti precej uspešnic) ter novinar.

Leta 1987 je Coelho izdal zanj prelomnega Alkimista, ki je postal izjemna uspešnica in ena najbolje prodajanih brazilskih knjig v zgodovini. Doslej so knjigo po vsem svetu prodali v več kot 30 milijonih izvodov, Alkimist velja tudi za enega najodmevnejših popkulturnih fenomenov 20. stoletja.

Med Coelhova pomembnejša dela, ki so prevedena tudi v slovenščino (je eden najbolj prevajanih avtorjev na svetu - njegove knjige so prevedene v 65 jezikov in so izšle v več kot 150 razičnih državah), spadajo še Ob reki Piedri sem sedela in jokala, Peta gora, Veronika se odloči umreti, 11 minut, Zahir in Čarovnica iz Portobella.

1540 je umrl italijanski slikar Francesco Mazzola Parmigianino.

1837 se je rodil francoski skladatelj Francois Clément Théodore Dubois.

1869 se je rodila slovenska filmska in gledališka igralka, režiserka ter pedagoginja Avgusta Danilova, rojena Gostič. Med svojim prvim bivanjem v ZDA je “statirala v nekem filmu” skupaj s svojim sinom Rafaelom Danilom, kasneje je igrala manjše vloge, “zaradi pomanjkanja časa” pa je zavrnila vlogo matere v prvem zvočnem celovečernem filmu Jazz. V slovenskem filmu je prvič nastopila v vlogi Obrekarice v filmu Na svoji zemlji. Umrla je 3. januarja 1958.

1880 se je v Ženevi rodil švicarski skladatelj Ernest Bloch. V svojih skladbah je uporabljal stare judovske napeve. Najbolj znana je rapsodija Šalomo.

1898 se je v Trstu rodil slovenski slikar in grafik zgodnje konstruktivistične, kasneje kubistične smeri Avgust Černigoj. V Trstu je obiskoval umetno-obrtno šolo in po prvi svetovni vojni poučeval v Postojni. Od leta 1922 je študiral na münchenski akademiji. Leta 1924 je v Ljubljani priredil prvo slovensko konstruktivistično razstavo in jo opremil z levičarskimi parolami. Leto pozneje je bil iz Ljubljane izgnan v Trst, kjer je nadaljeval avantgardistično agitacijo in ustanovil zasebno slikarsko šolo. Nato se je ukvarjal s slikanjem velikih ladijskih dekoracij, krajin, tihožitij in portretov. Poslikal je številne cerkve, po drugi svetovni vojni pa je bil profesor na slovenski gimnaziji in na slovenskem učiteljišču v Trstu. Leta 1976 je prejel Prešernovo nagrado. Umrl je 17. novembra leta 1985 v Sežani.

1899
se je v Buenos Airesu rodil argentinski pisatelj Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo. Umrl je leta 1986 v Ženevi.

1929 se je rodil slovenski književnik Dominik Smole. Med njegovo pripovedno prozo velja omeniti Črni dnevi in beli dan, med dramatiko pa Antigono, Krst pri Savici in Zlata čeveljčka. Umrl je leta 1992.

1942 je med italijansko ofenzivo padel slovenski pesnik, pisatelj in dramatik Miran Jarc.