Film Hitri in drzni 4 ponuja adrenalinski uvodni prizor ... Foto: Kolosej
Film Hitri in drzni 4 ponuja adrenalinski uvodni prizor ... Foto: Kolosej
Hitri in drzni 4
... nekaj mestnih dirk ... Foto: Kolosej
Hitri in drzni 4
... in združitev glavnih akterjev. Foto: Kolosej

Walker je kot policist Brian O'Conner ob koncu prvega dela na prostost izpustil Dominica Toretta (Vin Diesel). Ta je bil prisiljen zbežati v tujino, kjer je vrsto let "blestel" z avtomobilskimi pregoni. Dominic po divjem pregonu v Dominikanski republiki (z naskokom najboljši del filma) zapusti svoje dekle Letty (Michelle Rodriguez), saj se boji, da ji bodo v nasprotnem primeru stregli po življenju.

Kasneje izve, da so jo ubili, kar je vzrok, da se vrne v Los Angeles in jo maščuje. Na sled pride kriminalni združbi, ki ji poveljuje Arturo Braga. Isti združbi pa je za petami tudi FBI, tej organizaciji pa se je pred časom pridružil tudi O'Conner.

Ponovno srečanje Toretta in O'Connerja obudi neporavnane račune, oba odvisneža od bencinskih hlapov sta prisiljena sodelovati, O'Conner mora pa (kakopak) spet igrati s figo v žepu, saj mora po koncu akcije predati Toretta FBI-ju.

Kaj reči o sami kakovosti filma? Že sam izvirnik The Fast and the Furious (2001) ni ponujal vsebinskega presežka, ob povsem zabavni in gledljivi zgodbi pa so avtomobilski pregoni v filmski svet izstrelili prototip akcijskega junaka tega desetletja Vina Diesla. Osem let in tri filme pozneje je najnovejši izdelek okrnjeno poimenovan Fast & Furious, okrnjena pa je tudi kakovost izdelka. Sama zgodba je trivialna, na nekaterih mestih celo neumna (sama logika uvodnega prizora ...), nekaj podobnega lahko trdimo za dialoge. Tudi divji pregoni, srce in duša serije, so več kot očitno že izpeti. Svetla izjema je uvodnih šest minut, ko Toretto s svojo skupinico uprizori vratolomni spust v lovu na cisterno. Ne najbolj logično in smiselno, a lepo za oko.

Očitno pa ustvarjalci serije ne menijo, da je serija izpeta, saj je v dogovoru že peti del, v katerem naj bi znova zaigrala tako Vin Disel kot Paul Walker.

Ocena: 2, piše: Slavko Jerič

Hitri in drzni 4 (Fast & Furious)

ZDA, 2009

Režija: Justin Lin.
Scenarij: Chris Morgan.
Igrajo: Vin Diesel, Paul Walker, Michelle Rodriguez, Jordana Brewster, John Ortiz …

Žanr: akcijski.
Dolžina: 1 ura in 47 minut.
Premiera: 12. 3. 2009

Proračun: 85.000.000 ameriških dolarjev
Prihodek: 320.603.374 ameriških dolarjev (na dan 5. 5. 2009)
Povezavi: uradna stran, IMDB