Paul je sumljivo podoben številnim bitjem iz drugih znanstvenofantastičnih filmov. 'Seveda,' razloži naslovni junak, 'saj so bili ustvarjeni po meni.' Foto: Kolosej
Paul je sumljivo podoben številnim bitjem iz drugih znanstvenofantastičnih filmov. 'Seveda,' razloži naslovni junak, 'saj so bili ustvarjeni po meni.' Foto: Kolosej
Paul
Film se začne in konča na velikem stripovskem festivalu v San Diegu. Foto: Kolosej

Naslovni junak Paul (glas mu je posodil Seth Rogen) je tisti nezemljan, ki je sredi prejšnjega stoletja strmoglavil v ZDA, kjer ga je vojaško-politična elita ves čas skrivala, Paul pa jim je pomagal s svetovnjem (med drugim tudi Stevenu Spielbergu z idejami pri nastanku E. T.-ja).

Paul naleti na dva nerodna turista
To je zabavna premisa, ki obiskovalca iz vesolja ne obravnava prav nič militantno ali agresivno. Pravzaprav šele grožnja po agresiji ("Predal sem jim vse znanje, ker jim ne morem ničesar več ponuditi, mi bodo zdaj izrezali možgane.") Paula požene v beg, na katerem naleti na dva rahlo nerodna in sramežljiva angleška turista, Graema (Simon Pegg) in Cliva (Nick Frost).

Priokus britanskega humorja
Pegg in Frost sta se v svoji vlogi zmedenih turistov znašla zelo prepričljivo, eden od vzrokov se skriva v dejstvu, da sta pravzaprav sama zakrivila scenarij, kar se iskri tudi v kakovosti filma. Paul je zabaven, a s svojim britanskim humorjem iz gledalcev ne bo zvabil ravno salv smeha, ampak bolj na premišljen način diktira tempo filma. Enako velja tudi za posebne učinke, ki služijo razvoju in kakovosti filma in niso le namenjeni sami sebi.

Vsi s(m)o tujci
Rdeča nit, ki povezuje izdelek, je nedvomno odtujenost - vsi junaki so namreč na neki način tujci: Paul (nezemljan, ki je več kot pol stoletja neke vrste ujetnik), Graeme in Clive (na eni strani turista v drugi državi, po drugi strani pa sta prisrčno nerodna, saj se bolje znajdeta v družbi vesoljca kot ženske) ter Ruth (četrta potnica na nenavadnem road-tripu, ki je vse življenje preživela v strogi krščanski vzgoji in verjame, da je svet star le 4.000 let; Paul ji nenadoma podari vse svoje znanje, s čimer ugotovi, da je svet v resnici "malo starejši" in da je njen svet stal na lažnih temeljih, s tem pa postane tujka v svetu, ki ga je živela vse življenje).

Paul je Seth Rogen
Pri oceni filma nikakor ne gre mimo Setha Rogena, ki zgolj z glasom povsem prevzame naslovni lik. Rogen s svojim raskavim glasom v majhno vesoljsko telo vnese vse komponente zabavnih likov, ki jih je utelesil v drugih filmih. Pri transformaciji je celo tako uspešen, da gledalec na trenutke v Paulu ne vidi več vesoljca, ampak pravega Rogena. In to je pravzaprav edini pravi minus.

Ocena: 4, piše: Slavko Jerič

Paul (Paul)

ZDA/Francija/Velika Britanija, 2011

Režija:
Greg Mottola.
Scenarij: Nick Frost in Simon Pegg.
Igrajo: Seth Rogen (glas), Simon Pegg, Nick Frost, Jason Bateman, Jane Lynch, Sigourney Weaver, Kristen Wiig, John Carroll Lynch, Bill Hader ...

Žanr:
komedija.
Dolžina: 1 ura in 44 minut.
Premiera: svetovna - 14. 2. 2011, slovenska - 17. 3. 2011.

Proračun
: 40.000.000 ameriških dolarjev.
Prihodek: 52.940.907 ameriških dolarjev (na dan, 28. 3. 2011).
Povezavi: uradna stran, IMDB