Foto:
Foto:


Zvonka Simčič je diplomirala na ALU v Ljubljani leta 1994 in na isti ustanovi končala specialistični študij leta 1996. Intenzivno razstavlja od leta1988 po deželah celotne Evrope in severne in južne Amerike. Vsa njena dela so močno povezana z družbenim okoljem skozi prizmo raziskovalnega laboratorija njene lastne izkušnje. V delu se osredotoča na človeško življenje ter posledice, ki izhajajo iz socialnega ter političnega dogajanja. Je slikarka, performerka, fotografinja, video in zvočna umetnica.
Po projektu, ki ga je lansko jesen Zvonka predstavila skupaj z Renato Šribar v galeriji Škuc, dotikal se je tematike umetne oploditve pri samski ženski in rojstva skozi osebno izkušnjo, se letos ta izkušnja osredotoča na poporodno obdobje. V performansu vlogo matere samohranilke Zvonka postavi v nove povezave, ki se zgodijo v zgoščanju informacij med delčkom izseka iz njenega življenja, tehnologijo in aktivnim performativnim prostorom. Odpre se nov poetični prostor, prostor potrebe, ki nastaja znotraj človeka. Res je, da se Zvonka kot umetnica odloči za umetno oploditev kot samska ženska v državi, ki to prepoveduje in da kot mati samohranilka razdira vzorce, ki se trdovratno oklepajo družbe in družine v njej, kar iz dneva v dan tudi sama izkusi. Res je, da je postavljena tokrat v povsem nov prostor. Povabi še druge umetnike, skupaj pripravijo dogodek, kamor povabijo v aktivno vlogo tudi vse navzoče. Gre za zvočno vizualni interaktivni orkester ambientalnega prostora.
Koncept in izvedba : Zvonka T Simčič
Programiranje, svetovanje in izvedba: Borut Savski
Performarji: Mitja Osolnik / vokal, kamera; Zvonka T Simčič / didgeredoo, kaoss, zasnova za VJ-janje; Katarina Živec / didgeredoo; Borut Savski / programiranje, zvočni efekti, VJ-janje
Teoretično-kritična-aktivistična platforma: Tanja Rener, Tatjana Greif
Posebna zahvala Tanji Rener, Tatjani Greif, Nadi Žgank, Katarini Višnar, Justini Simčič, Ksenji Jus, Bahetu Kouraishiju, Lili Anamarija No, Meliti Goljevšek, Anji Ilc, Sandri Sajovic, Barbari Berce, Juriju Krpanu in Galeriji Kapelica.
Produkcija: Zavod CCC / Zavod za medijsko umetnost in projekte družbenega raziskovanja/ CrossCommunityCreation
Ko je v mestu vsega dovolj in ko je trend vsepovsod pridi še na nov ciklus AVANTGARD_008... Prvih 10 obiskovalcev ima pivo zastonj.
http://sonda.kibla.org/avantgard.html
Info:
Miha Horvat
sonda9@gmx.net
Novico je napisal uporabnik kibla