Kultura
(1)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 4 glasov Ocenite to novico!
Noč knjige
Odkar je Unesco 23. april razglasil za svetovni dan knjige, ga slavimo po vsem svetu, zadnja leta tudi ponoči. Knjižno ponočevanje so začeli v Nemčiji, ZDA, Veliki Britaniji in na Irskem, izjemno prodorna Noč knjige sorodne srčne krvi od leta 2012 poteka na sosednjem Hrvaškem, leta 2014 pa je v sodelovanju s hrvaškimi kolegi prvič zaživela tudi v Sloveniji in Srbiji. Foto: BoBo
Drago Jančar
Drago Jančar bo ob 19.00 v veliki čitalnici NUK-a predstavil svoj novi roman, pravkar izšli In ljubezen tudi. Foto: BoBo

21. april: nocoj bomo dolgo v noč bedeli s knjigo

Noč knjige letos vabi na 400 dogodkov
21. april 2017 ob 12:43
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V Sloveniji in zamejstvu bo drevi že četrto leto zapored potekala Noč knjige, s katero se bodo pisani besedi poklonili pred nedeljskim svetovnim dnevom knjige.

Letos se je projektu, katerega nosilca sta Založba Sanje in Javna agencija za knjigo RS, pridružilo dobrih 200 prirediteljev z več kot 400 dogodki, ki bodo potekali po več kot 140 krajih.

Organizatorji na prireditvah pričakujejo okoli 100.000 ljudi. Največ dogodkov se obeta v Ljubljani z okolico in na Štajerskem.


Med prijavitelji dogodkov je največ šol, sledijo knjižnice. Pri projektu že nekaj let sodeluje Javna agencija za knjigo RS. Letos se v dogajanje vključuje s 14 dogodki, med drugim bodo poskrbeli za najranljivejše skupine; štiri dogodke bodo pripravili v zaporih.

Ne le knjižnice in knjigarne - sodelujejo tudi zapori, vrtci in gledališča
K projektu se je prijavilo tudi več zvez in društev, med njimi Društvo slovenskih pisateljev. Med organizatorji dogodkov so tudi založbe, knjigarne in gimnazije. Prijavilo se je tudi nekaj zaporov, vrtcev in gledališč. Projektu se je letos pridružila tudi Mestna občina Ljubljana.

Pri projektu, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco, bodo sodelovali številni priznani literati in ilustratorji. Prireditve bodo pripravili tudi na avstrijskem Koroškem, v Bosni in Srbiji.

Projekt Noč knjige je del Slovenskih dnevov knjige, ki bodo potekali do 23. aprila, ko praznujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

VIDEO
Noč knjige: priložnost za bedenje ob branju
A. J.
Prijavi napako
Komentarji
kingestone
# 21.04.2017 ob 14:50
super dogodek, žal pa sem sam skregan s knjigami, sploh leposlovnimi. veliko raje preberem kaj krajšega, bistvo zgoščeno... ali pa enciklopedije, učbenike...
Kazalo