Kultura
(4)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 4 glasov Ocenite to novico!
WTC 1 je zrasel na mestu, kjer sta nekoč stala dvojčka Svetovnega trgovinskega centra (WTC), ki sta bila 11. septembra 2001 z ugrabljenima potniškima letaloma porušena v napadu teroristične mreže Al Kaida. Foto: Reuters
Predstavnica biroja Skidmore, Owings & Merrill opozarja, da so "arhitekti že ničkolikokrat dokazali proces nastajanja načrta v vseh njegovih stadijih" ter da je najnovejša obtožba plagiatorstva - ki niti ni prva - "zelo sumljiva". Foto: Reuters

Dodaj v

Arhitekti najslavnejše newyorške stolpnice obtoženi plagiatorstva

Južnokorejski arhitekt trdi, da si je stolpnico zamislil še v času študija
19. junij 2017 ob 18:47
New York - MMC RTV SLO, Reuters

Korejski arhitekt je prejšnji teden vložil tožbo proti vplivnemu manhattanskemu arhitekturnemu biroju, češ da so od njega ukradli idejo za stolpnico One World Trade Center. Arhitekturno naj bi bila "neverjetno podobna" nekemu njegovemu študijskemu projektu iz leta 1999.

Arhitekt Jeehoon Park trdi, da si je biro Skidmore, Owings & Merrill po krivem pripisal zasluge za 104-nadstropno stolpnico One World Trade Center, ki je s 541 metri najvišja stavba za zahodni polobli (meri točno 1776 čevljev, kar simbolizira obletnico razglasitve neodvisnosti ZDA). Park, ki je zdaj na čelu arhitekturnega biroja Qube Architecture LLC v zvezni državi Georgia, bo pred sodiščem skušal dokazati podobnost slavnega nebotičnika s svojim projektom Cityfront '99, 122 nadstropij visoko stolpnico, ki prav tako temelji na obliki ozkih trikotnikov.

Kako visoko odškodnino zahteva sicer ni javno dostopen podatek, se pa sklicuje tudi na škodo, ki naj bi jo utrpela njegova lastna praksa, ter zahteva zasluge za zasnovo novega trgovinskega centra. Med toženimi strankami sta tudi pristanišči New Yorka in New Jerseyja, ki sta projekt financirali, in pa gradbeno podjetje Tishman Construction Co.

Park, ki je dodiplomski študij dokončal v Seulu, je stolpnico Cityfront '99 zasnoval v okviru svojega doktorskega študija arhitekture na Inštitutu za tehnologijo v Illinoisu. Arhitekturni biro Skidmore naj bi imel dostop do njegovega dela prek enega izmed svojih zaposlenih, ki je bil mentor pri njegovi doktorski nalogi; projekt je bil tudi razstavljen v avli omenjenega inštituta.

Hollywoodski (stranski) zaplet
Za nameček se je projekt Cityfront za hip pojavil tudi v enem od prizorov romantične drame Hiša ob jezeru (s Sandro Bullock in Keanujem Reevesom v glavnih vlogah); film so med drugim snemali tudi v stolpnici v Chicagu, kjer je imel biro Skidmore svoje pisarne.

"Rad bi samo, da bi ga obravnavali pošteno," je v Parkovem imenu izjavil njegov odvetnik Dan kent. "Ko je pristopil do nas, ni niti vedel, kakšne so njegove pravice. Verjamemo, da smo še znotraj roka zastaranja, in da nezakonito ravnanje še vedno traja."

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
neutrino
# 19.06.2017 ob 19:53
Jah nič, bo treba lepo podret pa novo zgradit. Ne gre, da bi se plagiat tako nesramno razkazoval po celem mestu.
ishgilliath
# 20.06.2017 ob 21:59
Ehm, mislim da je Empire State building se vedno precej slavnejsi in prepoznavnejsi...
Bivši uporabnik
# 19.06.2017 ob 20:17
Bo treba Marka Jakliča angažirati, da ne bodo rušili.
Celine
# 19.06.2017 ob 19:06
Hiša kot hiša. Steklo in železo beton.
Kazalo