Michael Keaton letos predstavlja dva filma: poleg Človeka ptice še predelavo RoboCopa. Foto: EPA
Michael Keaton letos predstavlja dva filma: poleg Človeka ptice še predelavo RoboCopa. Foto: EPA
Gonzalez Inarritu, Javier Bardem
Dvojec Inarritu-Bardem je s filmom Ču do vi to osvajal številne nagrade. Foto: Reuters

V nasprotju s prejšnjimi filmi, kritiško zelo priznanimi dramami 21 gramov, Babilon in Ču do vi to, v katerih se je režiser loteval ključnih življenjskih vprašanj, se je mehiški režiser tokrat odločil za lahkotnejši film, s katerim se bo potegoval za zlatega leva na Lidu.

Nekdanji igralec v boju za nekdanjo slavo
Glavno vlogo je Inarritu zaupal Michaelu Keatonu, večini gledalcev najverjetneje najbolj poznanem po vlogi Batmana, ki upodablja Riggana Thomsona, igralca, ki je zaslovel z upodobitvami junakov. Igralec s težavami z egom si skuša nekdanjo slavo povrniti z vrnitvijo na odrske deske na Broadwayu in tako obdržati tudi svojo družino.

Film temelji na romanu Raymonda Carverja O čem govorimo, ko govorimo o ljubezni (What We talk About When We Talk About Love). V filmu igrajo tudi Zach Galifianakis, Edward Norton, Andrea Riseborough, Amy Ryan, Emma Stone, Naomi Watts in Merritt Wever. Film prihaja na redni spored ameriških kinematografov 17. oktobra.

Mehiški režiser se tokrat vrača po štiriletnem premoru
Inarritu je svetovno javnost opozoril nase leta 2000 s filmom Amores Perros, ki je bil nominiran za oskarja za tujejezični film. Tri leta pozneje se je podpisal pod pretresljivih 21 gramov, v katerem so zaigrali Sean Penn, Benicio Del Toro in Naomi Watts. Na beneškem festivalu je Penn prejel nagrado za najboljšega igralca, Del Toro in Wattsova pa sta bila nominirana za oskarja za stranski vlogi. Po triletnem premoru se je mehiški režiser vrnil z Babilonom, za katerega je v Cannesu prejel nagrado za najboljšega režiserja, film pa je bil nominiran tudi za sedem oskarjev.

Leta 2010 je v Cannesu predstavil film Ču do vi to z Javierjem Bardemom v glavni vlogi. Ta je tam prejel nagrado za najboljšega igralca, skupaj z Eliom Germanom za vlogo v filmu La Nostra Vita, film in Bardem pa sta bila nominirana tudi za oskarja.

Žiriji bo predsedoval skladatelj Alexandre Desplat
Italijansko mesto bo svetovno filmsko srenjo gostilo med 27. avgustom in 6. septembrom. Za zdaj še ni znano, kdo vse se bo potegoval za prestižnega leva, znano je le, da bo letošnji žiriji prvič v zgodovini predsedoval skladatelj, in sicer bo to Alexandre Desplat, čigar glasba je spremljala filme Misija Argo, Kraljev govor, Grand Budapest hotel in Godzila. Otvoritveno slovesnost bo vodila Luisa Ranieri. Več informacij bo znanih 24. julija.

Lani je zlatega leva za najboljši film na veliko presenečenje številnih dobil italijanski režiser Gianfranco Rosi za dokumentarni film SacroGRA (Sveta GRA).